Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 1. 12. 2021.

| Društvo

Ministarka ne veruje u podatke sa sajtova, ali i zvanični pokazuju da je vazduh zagađen

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje u Nišu opet novembar; foto: JV
Niš i Pirot već neko vreme među najzagađenijim gradovima u zemlji; foto: JV

Da se građani dovode u zabludu izveštavanjem pojedinih medija u Srbiji o zagađenju vazduha jer oni preuzimaju netačne podatke sa raznih sajtova, kaže ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Međutim, upravo prema sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, koji je navela kao zvaničan i verifikovan, vazduh je u Nišu i Pirotu i ovog jutra bio zagađen, a pre četiri dana bio je u ljubičastoj zoni, odnosno jako zagađen.

Vujović napominje da podaci sa sajtova i aplikacija kao što su waqi.info ili airvisual.com nisu provereni i zvanični i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine.

Građani Srbije zaslužuju tačne podatke o kvalitetu vazduha. Sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu - navodi ministarka.

Apeluje da se oni koji informišu širu javnost rukovode zvaničnim podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine (www.amskv.sepa.gov.rs) koja, prema njenim rečima, meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonom i koristeći međunarodno priznate metode.

Upravo podaci sa tog sajta pokazuju da su Nišlije i jutros udisale zagađen vazduh jer je vrednost PM2.5 čestica u 8 sati iznosila 70,18, a u 7 sati 72,93 naspram granice od 55.

U Pirotu je ovog jutra vazduh takođe bio u crvenoj zoni jer je vrednost PM2.5 čestica u 9 sati bila čak 102,16, skoro duplo veća od dozvoljene.

U 7 sati PM2.5 čestice u Pirotu dostizale su nivo od 81,26, a u 8 sati išle su do 74,95.

Podsetimo, prema podacima sa sajta Agencije, vrednosti tih čestica pre četiri dana u Nišu i Pirotu bile su višestruko veće od dozvoljenih, pa je vazduh okarakterisan kao jako zagađen i bio je u poslednjoj, ljubičastoj zoni.

Tako su u Pirotu vrednosti PM2.5 čestica dostigle nivo od 239,31, što je četiri puta više od granice prihvatljivog, a u Nišu 123,17 - dva puta više od prihvatljivog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoka

    21:50 // 21. 12. 2021.

    U Nišu je vazduh zagadjen u proseku 9 meseci godišnje, to ovu vlast ne interesuje jer su nišlije gradjani drugog reda i nemaju pravo da dišu čist vazduh.Kupila sam prečišćavač vazduha koji radi 24 h. Postoji takodje uredjaj koji bi mogli da nosimo i napolju jer maske tu nepomažu.Da li je to rešenje pitam se.

  • Nikola

    23:04 // 1. 12. 2021.

    Kupio sam Xiaomi prečišćavač vazduha. Kada ga iznesem na terasu i pogledam aplikaciju na mobu vrednosti su maltene iste. Tako da Ministarko, vozdra.

  • sudija dred

    19:40 // 1. 12. 2021.

    Za nepismenu ministarku dojava: eno Djilas pali gume u centru Nisa, a Marinika mu dodaje ivericu i loz ulje da bolje gori, eto krivca za zagadjenje vazduha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: