Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 22. 11. 2023.

| Društvo

Ministarka o završetku gasovoda - "Važan za Pirot, Belu Palanku i Dimitrovgrad"

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Ministarka Đedović i Ambasador EU Emanuele Žiofre u poseti radovima u Jelašnici
Đedović najavljuje i kraj radova; ilustracija; foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Gasna interkonekcija Srbija - Bugarska posebno je važna za gasifikaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, a merne-regulacione stanice će omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i u perspektivi prebacivanje na gas većeg broja potrošača od naredne godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je prilikom obilaska završnih radova na izgradnji gasovoda rekla da su radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti završeni, a da se očekuje i da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad.

Ta interkonekcija je, kako kaže, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna pre svega za snabdevanje industrije i toplana.

U planu je gasifikacija kompanije Tigar Tajers, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine - rekla je ministarka.

Ona je dodala i da je mogućnost priključenja na gasnu mrežu važna i za dovođenje novih investitora, pored toga što se stvaraju bolji uslovi za poslovanje postojećim.

Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredinu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo značiti i za zaštitu životne sredine - rekla je Đedović Handanović.

Prošle sedmice ministarka je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, a istom prilikom potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, kojim su osigurane isporuke gasom iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027.

Podsetimo, dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija - Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine.

Maja ove godine objavljeno je da završena skoro polovina radova, a pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule Sto Voli Kure

    21:07 // 22. 11. 2023.

    Ovo je veliki projekat za nas i treba da imamo sto vise energije sa ralzlicite strane ali ko zna koliko su se ovi ugradili sto rade garantovano placamo 3 puta skuplje ko i za autoput

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: