Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 15. 6. 2023.

| Društvo

Ministarka poljoprivrede najavila inspekcijske kontrole tokom otkupa višnje na jugu Srbije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
višnje
Za desetak dana počinje berba višanja u Toplici; Foto: Lj. M.

Kako bi sprečili podvale otkupljivača da plaćaju voćarima u Toplici drugu umesto prvu klasu višnje, sve inspekcijske službe u predstojećoj sezoni branja ovog najrasprostranjenijeg voća u tom kraju biće na terenu i kontrolisati otkup. Tokom posete Prokuplju, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je najavila veće kontrole otkupnih mesta i kontrolu kvaliteta višnje čija se berba očekuje za desetak dana, ali i veće subvencije za tri okruga na jugu Srbije.

Ona je podržala proizvođače i istakla da oni treba da budu prioritet kada je u pitanju otkupne cene, odnosno da najveći deo “kolača” pripadne upravo njima. tansaković Ministarka Tanasković obišla poljoprivrednike u Toplici i Merošini; Foto: Grad Prokuplje

Ja bih volele da svi budu zadovoljni i proizvođači i otkupljivači i prerađivači i da se postigne optimalna cena, da ne dođe do situacije kakva je bila prošle godine pa da se potceni rad primarnog proizvođača koji mora da bude prioritet i taj koji treba da dobije najveći deo “kolača”, a ne najmanji. To je i zvanični stav i poruka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i zato i jesmo ovde i zato pravimo obilaske po Srbiji i to baš u ovim delovima zemlje gde će za desetak dana krenuti berba višanja, tako da se nadam da više neće biti problema - rekla je ministarka Tanasković.

Pojašnjava da je nesporan kvalitet oblačinske višnje, ali se problemi javljaju prilikom otkupa kako se klasira jer se proizvođačima za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase.


Veće subvencije za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug

Tanaskovićeva je istakla da će sve subvencije koje država sprovodi ove godine, a tiču se ruralnog razvoja za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug biti 15 odsto uvećane.

Znači sve subvencije će za ove regione biti uvećane kako bi se razvijali jer su nerazvijeni, a od sledeće godine će to važiti za sve mere davanja. Tako da zaista mislim da će na taj način država pomoći tačno regionu kome je to potrebno i to onim sredstvima koja su mu najpotrebnija - tvrdi Tanasković.

Inače, ove godine osim što vreme ne ide na ruku poljoprivrednicima sa juga Srbije jer zbog obilnih padavina voće truli i puca, ni cena za koju prodaju svoje proizvode nije odgovarajuća i često ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje,

Tako je otkupna cena višnje prošle godine bila 40, a šljive 20 dinara, što je upola manje od 2021. godine, iako su preparati, đubrivo i troškovi proizvodnje poskupeli za više od 50%.

Voćari su prošlu godinu završili sa gubitkom, što će se odraziti i na ovogodišnju proizvodnju jer, osim vremenskih neprilika, mnogi nisu imali novac da kupe propisane količine đubriva i zaštite svoje zasade u dovoljnoj meri.

Na teritoriji Toplice gotovo 70% stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Da li je moguće

    20:00 // 15. 6. 2023.

    Произвођач,као први у ланцу,ако пропадне одоше под лед и сви остали,па се ви мислите.
    Да ли је могуће да ће неко нас да заштити у мору ајкула које прождиру све око себе ,?

  • Perko

    19:53 // 15. 6. 2023.

    Kasno ste se setili, ja pocupao svoje.. Neka ih neka druga budala bogati..

  • Tajanstveni Alan

    17:47 // 15. 6. 2023.

    Ma, nisu vazne visnje i poljoprivreda, dobro je sto je ovako lepa zena dosla da vas poseti ! I, sve joj poverovaste ! Za, jedno dvadeset dana, ponovo ce kukate !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: