Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 23. 4. 2015.

| Društvo

Ministarstvo: Isključenje sa Toplane se ne može zabraniti

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator-stelovanje.jpg
Isključenje sa sistema daljinskog grejanja na lokalnoj samoupravi; Foto: Arhiva JV

Ako korisnici odluče da se iz bilo kog razloga prebace na neki drugi način grejanja i da raskinu ugovor sa Toplanom, kako kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, njima to ne može biti zabranjeno. Niško rukovodstvo i dalje razmišlja da li da omogući isključenja.

Poslednjih meseci pojedine Nišlije, nezadovoljne odnosom usluga i cenom grejanja Toplane, žele da raskinu ugovor sa ovim preduzećem.

predic Predić u Nišu razgovarao sa direktorima toplana iz Srbije; Foto: NTVIako su iz ovog preduzeća uglavnom dobijali odgovore da za to nema tehničkih uslova, državni sekretar Predić kaže da građanima to mora biti dozvoljeno, ali uz ispunjenje određenih uslova.

Moraju da postoje određeni tehnički preduslovi kada se neko može isključiti. Jer ako se neko isključi sa vodovodne ili elektro-mreže, to ne utiče na druge. Kod sistema grejanja to nije baš tako. Ako se neko isključi sa sistema, to ne treba da ugrožava prava drugoga koji bi da se greje. U svakom slučaju, tako nešto treba omogućiti - rekao je Predić.

On je pojasnio da bi lokalna samouprava trebalo da donese akte i propiše uslove pod kojima bi korisnici mogli da se isključe sa sistema grejanja.

Iako je ranije najavljeno da bi Pravilnik za isključenje sa sistema grejanja u Nišu trebalo da bude gotov za narednu grejnu sezonu, resorni većnik Miloš Banđur kaže da se i dalje “vagaju argumenti za i protiv”.

Zašto bi se neko isključio ako sam pomoću delitelja i kalorimetara reguliše potrošnju? Ima nizak fiksni deo, troši koliko mu treba i eventualno može da se dogreva i kombinuje i neke druge načine grejanja. Nekada je zaista komplikovano isključiti nekoga sa sistema grejanja. Nije to stvar samo naše volje, to je komlikovano pitanje - zaključuje Banđur.

bandjur Banđur kaže da se još razmatra kako rešiti problem isključenja sa mreže; Foto: Arhiva JVKaže da bi to moglo da se reši smanjivanjem cene fiksnog dela i ugrađivanjem delilaca toplote. To bi, kako je pojasnio, stvorilo bolje uslove korisnicima i odvratilo ih od isključenja.

Zasada, Nišlije jedino mogu da raskinu saradnju sa Toplanom ukoliko se obrate sudu. Isključenje sa sistema grejanja u Nišu, van suda, skoro da je nemoguće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radomir Jovanovic

    23:49 // 11. 6. 2015.

    Kada je Zakonom omogućeno slobodno formiranje cena grejanja onda treba omogućiti slobodno isključenje. Kada se ukine fiksni deo i ugrade delitelji potrošači će se sami isključivati prema potrebi.

  • Petar Hristov

    18:19 // 11. 6. 2015.

    Fiksni deo je izazvao veće cene,ukinite ga,jer to je farsa direktora i gradonačelnika da se obezbedi novac iz ništa...Šta ulazi u fiksni deo???????

  • Arsenije Ljumović

    10:45 // 25. 4. 2015.

    Podržavam grejanje po utrošku samo pod jednim uslovom. Neka greju 24 sata pa da ja rešim kad ću i kako da štedim a ne oni da me isključuju od 10,00 h do 18.00 h i od 21,00, Hoću go da šetam po stanu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: