Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 28. 1. 2019.

| Društvo

Ministarstvo: Ispituje se uzrok iskliznuća cisterni i odgovornost prevoznika

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pruga Jasenovik
Stara pruga ili prevoznik - još se ne zna ko je kriv za iskliznuće cisterni; ilustracija; foto: JV/D. M.

Za dva meseca firmi NCL je tri puta ispao voz iz šina, a poslednji put se to dogodilo dok su prevozili cisterne sa amonijakom na pruzi kod niškog sela Jasenovik koja od izgradnje nije rekonstruisana. U Ministarstvu saobraćaja kažu da se još ne zna uzrok iskliznuća, ali se ispituje odgovornost prevoznika.

Prošlo je skoro 10 dana otkako su dve cisterne pune amonijaka ispale iz šina na deonici Niš - Zaječar, na pruzi kod sela Jasenovik.

I dalje se ne zna da li je uzrok stara pruga, kao što kažu meštani, ili je za nezgodu odgovorna privatna firma. pruga Jasenovik Prošlo skoro 10 dana od iskliznuća cisterni, uzrok i dalje nepoznat; ilustracija; foto: JV/D. M.

Komisija za isleđenje nesreća i nezgoda još radi na utvrđivanju uzroka iskliznuća cisterni - kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Firma NCL (Neo Kargo Logistik) koja je prevozila pomenute cisterne, pojašnjavaju u Ministarstvu, od početka 2018. godine ima licencu i sertifikat o bezbednosti za prevoz koju im je izdala Direkcija za železnice.

Ta licenca im je omogućila da zaključe Ugovor o korišćenju železničke infrastrukture, odnosno pruge, sa Infrastrukturom železnice Srbije, a u Ministarstvu kažu da se on sprovodi u skladu sa Zakonom o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Ipak, ovo je treći put za samo dva meseca da je ovom prevozniku voz ispao iz šina, pa se ispituje njihova odgovornost za iskliznuće, kao i da li mogu da nastave da voze.

Pošto se radi o već trećem iskliznuću, to je sada predmet posebne analize komisije Infrastrukture železnice Srbije (IŽS) i ukoliko se utvrdi odgovornost prevoznika IŽS će u skladu sa ustanovljenim činjenicama preduzeti mere u skladu sa svojim ingerencijama. Direkcija za železnice proverava da li prevoznik i dalje ispunjava uslove na osnovu kojih je dobijen sertifikat o bezbednosti za prevoz i može oduzeti sertifikat ukoliko se utvrdi da prevoznik više ne ispunjava uslove - ističu u Ministarstvu.

Da je uzrok i stara pruga smatraju meštani koji tvrde da je su pragovi i koloseci propali, te da je pruga nebezbedna i da železnički saobraćaj treba prekinuti dok se ne remontuje. pruga Meštani kažu da pruga hitno mora da se remontira; foto: JV/D. M.

I u Ministarstvu saobraćaja potvrđuju da je pruga Crveni krst - Prahovo većim delom izgrađena do Prvog svetskog rata, a završena još 1922. godine.

Poslednji remonti na pojedinim deonicama obavljeni su još pre gotovo šest decenija - kažu u Ministarstvu.

Najavljuju i prvu rekonstrukciju cele pruge otkako je izgrađena - u aprilu će početi rekonstrukcija 108 km pruge Crveni krst - Zaječar, a kažu da je taj plan napravljen krajem prošle godine u okviru programa poslovanja Infrastrukture železnice Srbije.

Podsetimo, 19. januara su na pruzi kod sela Jasenovik ispale dve cisterne sa opasnim gasom, a zbog uklanjanja cisterni su tokom vikenda evakuisani meštani i njihove životinje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Da se razumemo

    13:44 // 29. 1. 2019.

    Na kolosecima gradjenim pre 60 godine, bez rekonstrukcije u poslednjih 60 godina, ispituje se odgovornost prevoznika. Hmmm, ovde nešto nije u redu.
    Recimo, utvrdi se da je odgovoran prevoznik, ovaj žel.putni pojas je bezbedan i ispravan za saobraćaj. Odgovorna gospodo iz Žel. Srbije i Ministarstva potpišite da jeste. Ako se utvrdi da nije, kada će krenuti rekonstrukcija. Ili čekamo katastrofu?

    • Ex faca

      22:09 // 29. 1. 2019.

      Navozio sam se ja vozova u Niškom čvoru. Prevoznici su bivši direktori JŽ, pa neće biti krivi, iako su cisterne, moguće, bile ihaha prepunjene. Radnici na održavanju pruga otišli, uglavnom, u penziju, nema ko ni da radi. Ostali samo rukovodioci. A imam klin iz trulog praga iz 64e godine. Održavanje i bezbednost na visokom nivou!

  • Aca

    09:14 // 29. 1. 2019.

    Vazno da predsednik sredjuje pruge u Vojvodini mi nismo vazni ,mi smo tu samo kad teba da glasamo !

  • Seoski turizam

    23:37 // 28. 1. 2019.

    Veliko hvala "Infrastrukturi železnice Srbije" i firmi NCL na promociji sela Jasenovik.

    T.O. Jasenovik

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: