Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 13. 8. 2015.

| Društvo

Ministarstvo: "Leskovački Vodovod diskriminiše potrošače"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-Voda-nije-za-pice-Ilustracija-KOSTA-Juzne-vesti
Različiti obračun u zavisnosti od tehničke opremljenosti zgrade; foto: arhiva JV

Dok u Ministarstvu trgovine tvrde da je leskovački "Vodovod" diskriminisao potrošače jer im je obračunavao vodu po različitim kriterijumima i pojedinima dostavljao nepotpune račune, u "Vodovodu" kažu da su sve radili po zakonu.

Nakon što se Udruženje “Narodni parlament” iz Leskovca žalilo Ministarstvu trgovine da su računi za vodu različiti u zavisnosti od toga da li zgrada ima kolektivni vodomer ili ne, Ministarstvo je procenilo da “Vodovod” diskriminiše potrošače.

Kako kažu, u zgradama sa kolektivnim vodomerima, voda se obračunava prema broju stanara, a u stanovima sa individualnim vodomerima prema realnoj potrošnji.

Na ovaj način, objašnjavaju, krši se Zakon o zaštiti potrošača koji se diskriminišu “u zavisnosti od tehničke opremljenosti zgrade u kojoj žive”. Međutim, kažu, tu nije kraj.

Osim toga, na računima za one sa kolektivnim vodomerom nema podatka o prethodnom stanju vodomera u trenutku očitavanja, tako da ljudi ne mogu da proveravaju i prate koliko su dužni i kolika im je potrošnja. Oni sa individualnim vodomerima na računima dobijaju taj podatak - kažu u Ministarstvu.

“Vodovod”, prema rešenju Ministarstva, ima 60 dana da počne da obračunava vodu svima po istom kriterijumu i svima da dostavlja iste račune.


"Vodovod":  Građani će sada morati da plate ugradnju vodomera

Vodomer Ristić kaže da će stanari sada morati da ugrade kolektivne vodomere; foto: commons.wikimedia.org/ Arthur MurrayPrema Odluci o vodovodu na teritoriji Leskovca, potrošnja vode u stambenim zgradama treba da se očitava sa glavnog vodomera. Međutim, kako kaže direktor preduzeća Staniša Ristić, manji broj uglavnom starijih zgrada ima samo individualne vodomere, sa kojih radnici jedino mogu da očitavaju vodu.

Mi smo tolerisali takvo stanje stvari i nismo od tih stanara tražili da ugrade kolektivni vodomer, da im ne bi napravili trošak, zato što to treba da plate iz svog džepa. Međutim, nakon rešenja Ministarstva, moraćemo da im to naložimo - kaže Ristić.

On navodi i da nije tačno da su pojedini računi nepotpuni, jer, kaže, na jednim računima postoji naveden broj članova domaćinstva, a na drugima je navedena očitana potrošnja vode.

Građani koji imaju kolektivne vodomere u zgradi samo treba da podele iznos ukupne potrošnje vode sa brojem članova domaćinstava - objašnjava on.

Odbacujući tvrdnje da ovo preduzeće diskriminiše potrošače, Ristić kaže da će pokrenuti spor pred Upravnim sudom kako bi rešenje Ministarstva bilo poništeno.

Sa druge strane, kaže, problem očitavanja vode po različitim kriterijumima biće rešen tako što će građanima, o njihovom trošku, biti ugrađeni kolektivni vodomeri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • leskovcanin

    11:23 // 14. 8. 2015.

    Inače je u pitanju auto koji se ne koristi a stajao je preko šahte 6 meseci. Mozda su radnici Vodovoda opremljeni najmodernijom tehnologijom za čitanje vode kroz beton i metal!!!????

  • leskovcanin

    11:06 // 14. 8. 2015.

    Dosta bre lazi vise, radnici vodovoda uopšte ne čitaju vodu već otprilike pisu potrosnju. Parkirali smo kola preko šahte ispred zgrade i kako oni redovno očitavaju kad njihov radnik nije mogo da dodoje do vodomera a uredno je procitao vodu i stigli svima računi!!! Sramota za grad Leskovac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: