Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 5. 8. 2014.

| Društvo

Ministarstvo: Novac bi rešio sukob Filozofskog i PMF-a

Autor:S. Janačković, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
PMF
Laboratorije Departmana za hemiju PMF-a od 1971. godine na Filozofskom fakultetu

Pošto Filozofski fakultet zbog godišnjeg odmora neće raditi do 25. avgusta, nastavnici i studenti PMF-a do tada neće imati pristup laboratorijama za hemiju koje se nalaze na I i II spratu zgrade Filozofskog.

Ovo je još jedan problem zbog kog su, od kada je pokrenuto pitanje manjka prostora na oba fakulteta, dekani Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u sukobu. U Ministarstvu naike i prosvete kažu da bi to rešio novac za koji će se potruditi da obezbede. Laboratorija-hemija Osim skupocenih aparata i opreme, laboratorija sadrži skupe i osetljive hemikalije

Zbog istraživanja na kojima studenti i nastavnici u hemijskim laboratorijama rade konstantno, u Prirodno-matematičkom fakultetu ističu da je pristup tim prostorijama neophodan svakog radnog dana od 8 do 13 sati.

Zato je dekan PMF-a u Nišu Dragan Đorđević 23. jula, dan pre početka godišnjeg odmora na Filozofskom, od uprave tog fakulteta tražio da laboratorije ostanu otključane "za potrebe realizacije nastavnog i naučnog rada nastavnika, saradnika i studenata".

Međutim, to je uprava Filozofskog fakulteta odbila.

- Mi smo na odmoru i ne vidim šta je tu sporno. Od 2011. godine kada sam postao dekan, nijednom nisu tražili da rade preko leta - kaže dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović.

On dodaje da će nastaviti da insistira da na PMF-u nađu mogućnost za iseljenje svojih laboratorija sa Filozofskog, ali da ih niko neće prinudno iseliti.


Laboratorije problem i za Filozofski, i za PMF

Sukob ova dva fakulteta zbog toga što se laboratorije Departmana za hemiju nalaze u zgradi Filozofskog, kom takođe nedostaje prostor za studente, traje godinama.

Naime, 2000. godine, Upravni odbor Filozofskog fakulteta doneo je Odluku o bilansnom stanju kojom je predviđeno da se laboratorije "presele u novi objekat kada se za to steknu uslovi".

- PMF ne raspolaže alternativnim prostorom u koji bi mogla biti smeštena oprema, tako da ona i dalje bude u funkciji nastave i nauke. Stoga, iseljenje opreme iz prostorija Filozofskog  podrazumeva prethodno opremanje adekvatnog prostora na nekoj drugoj lokaciji. PMF ne može da sopstvenim sredstvima obezbedi prostor za smeštaj ove laboratorijske opreme - kaže dekan PMF Dragan Đorđević.

Laboratorija-hemija-Filozofski Oprema u laboratorijama Departmana za hemiju PMF-a u zgradi FIlozofskog vredna oko 2 miliona evra.Inače, Departman za hemiju koristi prostor Filozofskog još od 1971. godine kada je bio sastavni deo tog fakulteta. U njemu je organizovana nastava za osnovne, master i doktorske studije hemije.

Reč je o opremi vrednoj oko 2 miliona evra nabavljenoj uglavnom od sredstava projekata koje finansira Ministarstvo prosvete i osetljivim i skupim hemikalijama.


Ministar Verbić: Novac je rešenje

U Ministarstvu prosvete upoznati su sa ovim problemom, a rešenje, kako kaže ministar Srđan Verbić, vide u pronalaženju novca.

- Jasni su i razlozi zašto je Filozofskom potrebno više prostora i zašto je PMF-u potrebno da ima laboratorije. Taj problem bi potpuno rešio novac. Samo treba da ga nađemo, što znate kako izgleda u ovom trenutku - kaže Verbić za "Južne vesti".

Na pitanje novinara da li Ministarstvo može da garantuje da će hemičari ostati u zgradi Filozofskog ako bi uprava tog fakulteta rešila da ga iseli, on kaže da to ne bi bilo u njegovom domenu.

- Dijalogom ćemo rešavati taj deo da ne bude izbacivanja. Nikome ne treba negativna kampanja. Problem je samo da vidimo gde možemo da stavimo tu novu laboratoriju - kaže ministar.

Priznaje da novca za seljenje i opremanje prostorija za skupocenu opremu nema.

- U ovom trenutku nemamo novac na raspolaganju kojim bismo mogli to da rešimo. Ministarstvo ne može da se umeša u odluke fakulteta, može da se umeša u investicije. Naš deo posla je da tražimo donatore za to ili da vidimo koji deo novca bi mogao iz budžeta da se izdvoji za tu namenu. To je otvoreno pitanje koje ćemo sigurno rešavati, jer nam je PMF vrlo važan jer, s obrzirom na uslove u kojima radi, pokazuje izuzetne rezultate - ističe Verbić.

Ipak, ističe da su "pred rebalans budžeta koji nužno sledi" male šanse "da bude išta iz budžeta", ali dodaje da je posao Ministarstva "da se bavi investicijama i vidi ko bi to mogao da plati".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča: Filozofski fakultet je u pravu

    15:29 // 5. 8. 2014.

    Zgrada instituta E.K. je ogromna. Ima puno mesta. Nego, treba neko i da zasuče rukave, da postavi lab. instalacije. Najslađe je biti lenj, sedeti u fotelji, tražiti pare i na druge prebaciti problem.

    • Dexter

      02:35 // 7. 8. 2014.

      Samo osnivač fakulteta, dakle Vlada Srbije, može da finansira investiciono ulaganje. Čak i da PMF ima toliki novac, takvo njegovo trošenje bilo bi nenamensko trošenje budžetskih para. Ispeci pa reci!

  • Bivši student hemije

    14:37 // 5. 8. 2014.

    A kao student Filozofskog fakulteta trebalo bi da znaš da se kaže labOratorija, a ne labAratorija!
    I niko sa hemije ne gori od želje da se non-stop seli iz jedne zgrade u drugu!

  • Lenka

    12:48 // 5. 8. 2014.

    Ja sam student Filozofskog fakulteta.Pamtim kad smo mi, studenti filozofskog, isli da slusamao predavanja na Elektronskom fak. jer za nas na nasem nije bilo mesta, jer labaratorije zauzimaju 2 sprata

    • elektronac

      14:23 // 5. 8. 2014.

      E koleginice, a sto ne dolazite vise?Bas je bilo zanimljivo tada,svi se cudili prvih par dana koja je to najezda koleginica potpuno netipicnih za Elektroniku.Malo interdisciplinarna saradnja, ovo ono.

    • Bivši student hemije

      14:34 // 5. 8. 2014.

      A ja pamtim da sam kao student hemije išla da radim vežbe iz fizike na Fakultetu zaštite na radu, ostale lab. vežbe radila i neka predavanja slušala na FF, a ostala na PMF!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: