Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 5. 12. 2022.

| Društvo

Ministarstvo, RFZO i Klinički još bez komentara o inicijativi niških kardiohirurga da operišu i vikendima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
operacija 2 operaciona sala
Iz UKC-a tvrde da nisu dobili zvaničan zahtev; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Inicijativu lekara niške Kardiohirurgije, koji su predložili da operacije obavljaju i vikendima bez novčane naknade, kako bi smanjili liste čekanja, još ne komentarišu ni iz Ministarstva, ni iz RFZO-a, čija su odobrenja za to neophodna. Iz Kliničkog centra u Nišu kažu da im zvaničan zahtev nije stigao, iako direktor Kardiohirurgije tvrdi da su ga poslali jutros.

U trenutku kada su niški kardiohirurzi odlučili da predlože operacije vikendima na listi čekanja na toj Klinici bilo je 130 pacijenata. Direktor Dragan Milić kaže da je za kratko vreme preminulo njih četvoro.

Zaista je tragičan osećaj za lekara kada pozove pacijenta na operaciju ili da vidi u kojoj je fazi pripreme, okrene telefon i onda se javi neki član porodice i kaže da je on, nažalost, preminuo. Znate da ste mogli da budete brži od njegove smrti i organizovaniji, a niste imali šansu da mu pomognete. Možda on ne bi preživeo operaciju, ali bi dobio šansu. Sa operacijom pacijent dobija novu šansu i mnogo godina ispred sebe - priča Milić za Južne vesti.

Dodaje da su zvaničan zahtev Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu uputili jutros oko 9 sati.

Za odgovor je rano. Čovek treba da bude realan. Zato smo i predložili da to krene od januara, da ima vremena da se donese adekvatna odluka i da se obezbedi materijal za rad. Mi smo poslali zvaničnu inicijativu oko 9 sati jutros preko mejla i u pisanoj formi. U četvrtak smo objavili to na mrežama, u petak doneli definitivnu odluku, pa pošto se preko vikenda ne radi, poslali smo jutros. Ne vidim razlog da se nama kaže ne. Ako nam se ne dozvoli da radimo vikendima, pitaću kako se dozvoljava nekome da vikendom radi privatno, za novac. Onda hajde da ukinemo rad vikendom - navodi Milić.

Dok on odluku nadležnih očekuje narednih dana, iz UKC-a u Nišu tvrde da njihova Uprava zvanično nije dobila tu inicijativu. Iz pres službe kažu da direktor zato ne želi da komentariše privatne objave na društvenim mrežama.

Na pitanja poslata u petak 2. decembra ujutru o tome da li će podržati inicijativu i koliko li je ona izvodljiva - iz Ministarstva i RFZO-a danima ne odgovaraju Južnim vestima.

U međuvremenu, reakcije javnosti na predlog su uglavnom pozitivne, ali neki su zabrinuti da će lekari tako biti premoreni. Milić kaže da Klinika ima dovoljno lekara i ekipe koje bi radile naizmenično.

Hirurški posao je takav, fizički težak, a naročito kardiohirurški, jer jedna naša operacija traje 6 ili 7 sati. Kažu, ograničeno nam je radno vreme na 40 sati, a preko toga bićemo premoreni. Kako se to ne premorimo nakon 40 sati provedenih u državnim klinikama, pa onda odemo da radimo i privatno? Ne razumem takve komentare i opaske. Drugo, niko ne bi radio tako da se iscrpljuje. Ne bismo ovo ni predložili da nemamo dovoljno lekara. Što se tiče drugog osoblja, već imamo osoblje koje dežura vikendom i oni bi bili angažovani za te operacije. Uvek imamo sestre u intenzivnoj nezi - pojašnjava Milić.

Podsetimo, do ideje da bez naknade operišu i vikendom došli su lekari Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković. Oni su predložili i kolegama sa drugih klinika u Nišu i celoj Srbiji da im se pridruže.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lidija

    19:37 // 6. 12. 2022.

    Onkologija je rak rana Niske bolnice.Ne funkcijonisu kako treba.Osoblje se ponasa prema nama kao da dolazimo iz dosade.One sestre se ponasaju bahato.

  • Minnistarki apel

    18:56 // 6. 12. 2022.

    Apel Ministarki zdravlja da napise naredbu kako bi se pacijentims sto pre i kvalitetnije uradile operacije.U ostalom i ona se zalagala za to.

    • 1234567890

      19:30 // 6. 12. 2022.

      @Minnistarki apel : Će te čuje jedino ako otideš na Apelovac ! Samo odatle oni čuju Nišlije !

  • Nesa

    18:22 // 6. 12. 2022.

    Mora nesto da preduzme uprava kako da se nama pacijentima koji cekamo 4 mes. na hirusku intervenciju.Bolest napreduje a niko ni prstom da mrdne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: