Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 26. 3. 2021.

| Društvo

Ministarstvo: U Gerontološkom centru Niš epidemija korone pod kontrolom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gerontoloski centar nis, januar 2020, foto ja jv
Kažu da je situacija u ovom domu stabilna; foto: JV / J. A.

Nakon što je pre dva dana proglašena epidemija u Gerontološkom centru u Nišu zbog 15 pozitivnih korisnika i 5 zaposlenih kojima je virus korona potvrđen, iz Ministarstva za socijalna pitanja navode da su preduzete sve mere zaštite i da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

Ni iz Ministarstva ne preciziraju kako je kovid ponovo "ušao" u ovu ustanovu, gde je vakcinacija protiv virusa u Nišu prvo počela, a u prvom talasu na početku epidemije veliki broj korisnika bio zaražen.

Pišu da Institut za javno zdravlje u Nišu, u saradnji sa drugim zdravstvenim službama, kontroliše epidemiološku situaciju i preduzimanje svih potrebnih mera za suzbijanje zaraze u ovom staračkom domu.

Od 199 korisnika u Gerontološkom centru Niš prisustvo virusa je potvrđeno kod 15 korisnika, od kojih je 5 hospitalizovano, a 10 izolovano u okviru posebnog dela objekta, kao i kod 5 zaposlenih, koji se nalaze u kućnoj izolaciji. Oboleli korisnici koji se nalaze u ustanovi su stabilnog zdravstvenog stanja, i sa lakšim simptomima. Gerontološki centar Niš je po preporuci Instituta za javno zdravlje preduzeo sve epidemiološke mere i epidemiološka situacija je pod kontrolom - navode iz Ministarstva.

Takođe navode da je epidemiloška situacija u sistemu socijalne zaštite stabilna, bez obzira na veliki broj zaraženih u populaciji i smatraju da to govori o odgovornoj primeni mera zaštite.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa Kovid 19 potvrđeno je kod 185 korisnika i 301 zaposlenog - prema zvaničnim podacima.

Od toga je kovid potvrđen i u 12 ustanova na jugu Srbije - Gerontološkom centru u Aleksincu i Tešici, Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, Domu za odrasla invalidna lica u Doljevcu, Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu, Domu za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju, Domu za decu i omladinu ''Duško Radović'' u Nišu, Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini, Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Trem'' u Gadžinom Hanu, kao i centrima za socijalni rad u Vranju, Svrljigu i Aleksincu i Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu.

Tačan broj zaraženih u njima nije poznat, a iz Ministarstva navode da su korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu da budu prenosioci virusa u izolaciji, dok zaposleni ne dolaze na posao i nalaze se u kućnom karantinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ???

    19:02 // 27. 3. 2021.

    Stevanovica su hapsili i sudice mu. U cemu je razlika onda i sada?

  • Mara

    20:20 // 26. 3. 2021.

    Kriju brojke

  • Laki

    16:51 // 26. 3. 2021.

    Ako ima 15 ko zna jos koliko ih ima ili ce tek biti. Ako im nisu radili pcr test ko zna koliko je jos pozitivno.
    Prosle godine po istom osnovu kao jedinstveni slucaj u svetu je uhapsen direktor i to na pocetku ovog haosa kad niko nije bio vakcinisan u domu. Posle vakcine isto. Apel medijima da se pozabave ovom temom. PCR? Zbog zdravlja tih ljudi tamo i zbog slova pravde.

    • da

      08:34 // 27. 3. 2021.

      Radili su pcr test..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: