Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 26. 5. 2020.

| Društvo

Ministarstvo: U vrtić mogu i deca čiji roditelji nemaju potvrdu da su na poslu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niski vrtic; foto: PU Pcelica
U Ministarstvu kažu da predškolske ustanove treba da izađu roditeljima u susret; foto: PU Pčelica

Uslov da mališani krenu u vrtiće u Nišu bio je da oba roditelja rade i imaju potvrdu poslodavca da su fizički na radnom mestu, što im je, kako kažu, stvaralo probleme prethodnih nedelja i neki nisu uspeli da organizuju posao i čuvanje dece. U Ministarstvu prosvete navode da su svim predškolskim ustanovama preporučili da izađu u susret roditeljima ukoliko imaju mogućnost za bezbedan boravak dece u obdaništima i primaju i one bez potvrde poslodavaca.

Šta da rade roditelji koji rade do 17 sati kada je uslov da decu iz Predškolske ustanove "Pčelica" pokupe najkasnije do 16 sati? Zašto roditelji koji imaju odgovoran posao kod kuće ne mogu da odvedu mališane na čuvanje u vrtić?

Ta pitanja postavljali su roditelji Južnim vestima prethodnih dana, a potom se javila i samohrana majka trogodišnjaka koja iz Niša odlazi na usavršavanje u drugi grad i koja kaže da je zato uslovljena da decu ostavi na čuvanje svojim roditeljima.

Naime, merama kriznih štabova naloženo je da decu u vrtić mogu da dovode samo roditelji, poželjno je jedan isti roditelj, i da samo roditelji mogu da ih preuzimaju, ponovo, isti koji ih i dovodi. Vrtići rade do 16h. E sad, niko nije razmotrio situaciju u kojoj drugi roditelj ne živi u istom gradu ili je preminuo, a staratelj nema fiksno radno vreme, od 7 do 15h, ili radi u drugom gradu pa na posao kreće pre 06h kad se vrtići otvaraju. Šta ako nemaju bake i deke? Šta ako roditelj sa kojim dete živi radi u nekoj od dinamičnih institucija, kakve su vojska i policija, pa su tu zadaci na koje se neretko kreće u 05h i sa kojih se vraća kasno u noć? - pita ova samohrana majka.

Takođe joj nije jasna logika donetih odluka - da decu bake i deke ne mogu da odvedu u vrtić, jer epidemija nije završena, ali zato mogu autobusom da odu sa mališanima na sladoled.

Njena brojna pitanja i nedoumice, kaže, već 10 dana ignorišu u Vladi i Ministarstvu prosvete, iako kaže da sličan problem ima većina samohranih roditelja.

Svima su puna usta podrške porodicama sa decom, prava dece i čega sve ne, a kad praktično treba da se nađe model da se porodicama stvarno pruži podrška i da se deca ne diskriminišu samo zato što, iz nekog razloga, žive samo sa mamom ili samo sa tatom, eee to je već drugi padež - napominje.

Novinari su već kontaktirali Predškolsku ustanovu "Pčelica" i postavili slična pitanja - zašto samo deca čiji roditelji imaju potvrdu poslodavca da su fizički na radnom mestu imaju pravo da decu vode u vrtić. Nisu konkretno odgovorili, već su rekli da samo rade prema preporukama Ministarstva.

Ipak, iz Ministarstva prosvete je novinarima stigao odgovor da pravila ipak nisu tako stroga kao što tvrde u "Pčelici".

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim predškolskim ustanovama dopis 20. maja, u kome se između ostalog, ukazuje da ukoliko u predškolskoj ustanovi postoje prostorne, kadrovske i materijalne mogućnosti za izlaženje u susret potrebama većeg broja porodica za povratak i bezbedan boravak dece u vrtiću, predškolske ustanove mogu da primaju i decu čiji roditelji nisu u mogućnosti da obezbede potvrde od poslodavaca - pojašnjavaju u Ministarstvu.

U Ministarstvu objašnjavaju da postoje različite okolnosti i uslovi na terenu, te da je zato potrebno da predškolska ustanova u saradnji sa osnivačem planira i operativno razrađuje mogućnosti postepenog prijema upisane dece u vrtiće. To treba da bude tako da se uvaže potrebe porodica, dodaju, ali i osigura zaštita zdravlja i bezbednost dece, zaposlenih i roditelja.

Neophodno je da predškolska ustanova ostvaruje kontinuiranu komunikaciju i saradnju sa nadležnom jedinicom lokalne samouprave i kriznim štabom, zdravstvenim ustanovama (institutima/zavodima za javno zdravlje, domovima zdravlja) i drugim relevantnim službama na nivou lokalne zajednice, kao i sa nadležnim inspekcijskim službama i školskom upravom - navode u Ministarstvu.

I pored ovih preporuka, novinari su od roditelja dobili informacije da u "Pčelici" i dalje ne primaju decu bez potvrde poslodavca, ali da bi to trebalo da se omogući svima kojima je boravak u vrtiću neophodan od 1. juna.

Da je roditeljima i dalje potrebno preporučivati da, ukoliko je moguće, ostanu sa decom kod kuće ili pronađu nekog ko će ih čuvati, takođe kažu u Ministarstvu, ali od ustanova očekuju da o svim protokolima obaveste roditelje.

Takođe, potrebno je roditelje informisati da ponovni povratak deteta u kolektiv najave najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije rada u ustanovi - dodaju u Ministarstvu.

Ono što ostaje kao neophodno je da dete može u vrtić samo uz potvrdu da je zdravo i vakcinisano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimitrijevic

    23:11 // 26. 5. 2020.

    A dokle ce da uzimaju decu na kapiji vrtica sa vizirima kao da ih vode u bolnicu a ne vrtic ? Kako vaspitacice mogu da sede posle posla u kaficima a na poslu traumiraju decu (najvise jaslenu) koja su zbog pauze od dva meseca zbog korone svakako traumirana povratkom u vrtic i adaptiraju se ponovo na isti.

    • Jojjjjjjj

      08:36 // 28. 5. 2020.

      O jadna istraumirana dečica......šta lupaš gluposti?! Sedi pa ga čuvaj kod kuće sam!!!!
      Između ostalog da li si probao da držiš sebi taj vizir na glavi?! Misliš da su one sretne što dišu na škrge dok rade pod vizirima i maskama da bi zaštitili tvoje dete?! Sram te bilo!!!!!!!

  • mila

    22:58 // 26. 5. 2020.

    ...kostale i samu upravu a i javne finansije ovog grada. Molite se samo za zdravlje baka i deka, koje ste Vi svojim odlukama i postupcima izlozili riziku, jer ako se dese neke nezeljene stvari ici cemo i do Strazbura, ovoga puta.

  • mila

    22:55 // 26. 5. 2020.

    ...baku, obzirom da suprug radi privatan posao od kuce, i ne moze dobiti tu potvrdu poslodavca. Na taj nacin stariju zenu, dakle ugrozenu kategoriju, izlazemo riziku, time sto svakodnevno ulazi u gradski prevoz i u kontaktu je sa nama, koji funkcionisemo i komuniciramo sa mnogo ljudi. Direktorice imajte na umu ovakve stvari i to da je vasa ustanova unazad vec poslovala sa greskama koje su skupo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: