Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 6. 3. 2019.

| Društvo

Ministarstvo: Ukazali smo Savetu GAF-a da dekan mora biti smenjen

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
GAF
Do kada će Mitković nezakonito biti na čelu fakulteta? Foto: V. Milić

Pošto Savet niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta nije smenio dekana Petra Mitkovića ni uprkos preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, iz Ministarstva prosvete su, kako kažu, ovom telu ukazali da ima zakonsku obavezu da Mitkovića razreši funkcije.

S obzirom na to da je dekan, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, prekšio Zakon o Agenciji, on više ne bi smeo da bude na toj funkciji. Pošto je zaposlio decu svojih kolega, a i njegov sin je dobio posao na GAF-u, preporučena je njegova smena. Da je nepotizam ušao u pore niškog GAF-a ukazivao je i mladi naučnik Petar Pejić, koji je dobio sudski spor zbog toga što su umesto njega kao asistentkinje angažovane ćerka prodekana i žena profesora.

Međutim, Savet Fakulteta uporno odbija da smeni dekana, pa je reagovalo i Ministarstvo prosvete, koje je podsetilo ovo telo da Mitković po Zakonu o visokoškolskom obrazovanju mora da ode iz fotelje. Prema rečima portparola Ministarstva Marka Petkovića, 12. februara je niškom GAF-u upućen dopis u kome podsećaju Savet na ovu obavezu.

Mi smo poslali Savetu Fakulteta da organ poslovođenja (dekan) ne može da bude osoba koja je pravosnažno presudom osuđena za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanje isprava itd. Kao ni lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje. To je po Zakonu o visokoškolskom obrazovanju - naveo je Petković.

Iz Ministarstva dodaju i da je Savet bio u obavezi da smeni dekana u roku od 15 dana od kada je odluka Agencije postala pravosnažna, ali ovaj rok je prošao još pre godinu dana.

Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, obaveza je Saveta da konstatuje prestanak dužnosti organu poslovođenja, imenuje vršioca dužnosti organa poslovođenja, kao i da pokrene postupak izbora novog organa poslovođenja - naveli su iz Ministarstva.

Rok od 15 dana je dat i Savetu da reaguje na dopis Ministarstva, ali kako kažu, odgovora sa fakulteta još nema.

Podsetimo, Savet GAF-a je zasedao juče upravo povodom dopisa Ministarstva. Međutim, odložili su sednicu obrazlažući ovakvu odluku time što kao "obični univerzitetski profesori" ne mogu da odlučuju o nečemu što treba da urade pravnici.

Dok iz Ministarstva kažu da ovih dana očekuju odgovor GAF-a, iz Saveta fakulteta nisu precizirali kada bi mogli da održe narednu sednicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djordje lazarevic

    21:43 // 7. 3. 2019.

    ovo nije borba za licniinteres,vec borba za spas fakulteta, dekan prodekani,rektor /oligarhija/koji koce razvoj univerziteta Ako je upravni sud rekao svoje,Agencija za borbu protivu kriminala,i korupcije.STA DALJE

    • Tamnoputa

      12:58 // 8. 3. 2019.

      Da li iko zna koja je odluka suda? Saznanja koja imate ste dobili iz clanka u kojima se iskljucivo cuje jedna strana.

  • Dragan,Niš

    00:04 // 7. 3. 2019.

    Lele,lele profesori,intelektualci akademski građani kako ste znali do sada bez mišljenja pravnika da rukovodite fakultetom a sad ne znate kako se sprovodi nalog ministarstva i proceduru za smenu dekana.Ma idi begaj!!

  • Poznavalac

    22:54 // 6. 3. 2019.

    Savet GAF je, profesore predsedniče Saveta, morao da reaguje, ne ćutanjem nego u skladu sa moralom i Zakonom. Čemu služi pravnik, sekretar GAF? Nego, i predsednik Saveta koji je pre godinu dana trebalo da reaguje zaposlio je sina, kao asistenta na SVOM PREDMETU, a profesori ćute jer i oni nešto kalkulišu?! Sve to nije smetalo dekanu da bude i kandidat za SANU, Srbijo! Da li su dobri ako su grešni?

    • Gavran Ravenovic

      20:51 // 7. 3. 2019.

      Sekretar Fakulteta umetnosti u Nišu, zato jer je upozorila predsednika Saveta i prodekane da dekanica ima odluku Agencije za borbu protiv korupcije o predlogu za razrešenje, danas je smenjena!Ko je postavljen na njeno mesto, posebna je priča...

    • BAJT

      12:05 // 10. 3. 2019.

      Ako si ti "poznavalac", ja sam AKADEMIK. Proces izbora je zakonom propisan, prvo ide konkurs, pa referat koji pišu najmanje tri profesora, zatim o tome glasa pedesetak nastavnika, a tek onda po zakonu "shodno odluci Veća" dekan potpisuje ugovor. Dakle ima više "filtera". Zašto bi profesorska deca bila diskriminisana, ako su kvalitetni. Sve je ovo neosnovana hajka, kako bi se skrenula pažnja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: