Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:53, 3. 10. 2020.

| Društvo

Ministarstvo: Utvrđuje se pojedinačna odgovornost zaposlenih zbog tragedije u Leskovcu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
centar za socijalni leskovac
Tvrde i da mnoge preporuke nisu u njihovoj nadležnosti; foto: JV

Nakon zaključka Zaštitnika građana da su brojni propusti institucija doveli do tragedije u Leskovcu, reagovalo je saopštenjem i Ministarstvo za socijalni rad u kome se navodi da se ispituje odgovornost radnika koji su postupali u zaštiti dece i porodice. Za neke preporuke Ombudsmana kažu da nisu u njihovoj nadležnosti, a krituju ga što i u ovom postupku daje kratke i nerealne rokove.

Nakon četvorostrukog ubistva u Leskovcu u maju ove godine, kada je stradalo i dete, Zaštitnik građana je pokrenuo nadzor nad centrima za socijalni rad u Leskovcu i Bojniku, kao i nad Ministarstvom za socijalni rad. U Ministarstvu kažu da su i oni ispitivali te centre za socijalni rad tim povodom.

Navode da jesu utvrđeni propusti u radu stručnih radnika tih centara, te da su rukovodiocima izdali naloge da utvrde odgovornost onih koji su postupali u zaštiti dece i porodice. Takođe traže da radnici prođu dodatne edukacije kako bi unapredili svoja znanja i veštine za rad sa decom koja su izložena nasilju.

Osim toga, u skladu sa zakonom, o utvrđenim propustima u radu centara za socijalni rad obavešteni su i Republički zavod za socijalnu zaštitu, upravni odbori tih ustanova, kao i organi lokalnih samouprava koji su osnivači navedenih centara za socijalni rad, radi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti, uključujući i utvrđivanje odgovornosti rukovodioca centara za socijalni rad - navode u saopštenju.

Kažu i da su dobili izveštaj Zaštitnika građana, u kome su osim konstatovanja propusta u radu dobili i preporuke, među kojima su i one koje se odnose na samo Ministarstvo.

Međutim, za gotovo sve preporuke tvrde da nisu u njihovoj nadležnosti.

Jedna od preporuka koja je data jeste da obezbedi utvrđivanje odgovornisti zaposlenih u navedenim centrima, što nije u nadležnosti ovog ministarstva, već u nadležnosti rukovodioca tih organa, kojima je i dat nalog da tu odgovornost utvrđuju.

Takođe, preporučeno je da Ministarstvo obezbedi utvrđivanje odgovornosti direktora centara za socijalni rad, što takođe nije u nadležnosti Ministarstva, već u nadležnosti upravnih odbora tih ustanova i nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava, kojima je Ministarstvo dostavilo izveštaj o izvršenom nadzoru.

Ministarstvo navodi i da je jedna od preporuka Ombudsmana da obezbede da se izloženost deteta nasilju nad drugim članom porodice ili detetu bliskom licu tretira kao zlostavljanje ili zanemarivanje, međutim njihov stav je da to spada u elementarna znanja i stručni standard koji se podrazumeva u radu stručnjaka.

U skladu sa tim, izdavanje naloga svim stručnjacima centara za socijalni rad za postupanje po navedenom standardu predstavljalo bi, na određi način, i nepoštovanje njihovih stručnih kompetencija i način njihovog omalovažavanja kao stručnjaka koji obavljaju složen i društveno odgovoran rad.

O preporuci koja se odnosi na, kako kažu, navodnu odgovornost zaposlenog u Ministarstvu, kažu da će biti pažljivo razmotrena i da će postupiti u skladu sa zakonom.

Tvrde i da Zaštitnik građana, koji u poslednje vreme intenzivno kontroliše ustanove socijalne zaštite, daje vrlo kratke i nerealne rokove za postupanje ustanovama, iako zna koliko zaposlenih ima u njima, ali i da oni imaju povećan broj slučajeva.

Takođe, postupanje zaštitnika građana odnosi se i na davanje brojnih preporuka koje nisu neophodne u datim okolnostima ili čije ispunjenje nije moguće u zadatom roku, predimenzioniranje odgovornosti Ministarstva za pojedine propuste u radu, za koje su isključivo odgovorne ustanove, intenzivirano informisanje medija o konkretnim slučajevima i isključivo naglašeno isticanje konstatovanih propusta i drugo - dodaju.

Zaključuju da će nastaviti da rade na donošenju Zakona o pravima deteta i Zaštitnika prava deteta, zbog značaja za zaštitu, unapređenje i promociju prava deteta, ali i zbog obaveza Srbije da se takav zakon donese i datih preporuka međunarodnih institucija i domaće stručne javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    20:26 // 3. 10. 2020.

    Nema sistema bez posledica i kazni.Kod nas nema posledica i kaznu u drzavnom sektoru i zato ne moze biti sistema i rezultata.Prosto i neresivo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: