Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 29. 7. 2019.

| Društvo

Ministarstvo nije utvrdilo ko je krivac za pomor ribe u Južnoj Moravi

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
južna morava pomor
Reka bila tamno-crvene boje, foto: Vladan Radić

Šta je tačan razlog pomora velikog broja riba koje su početkom jula ribolovci izvukli iz Južne Morave kod Vladičinog Hana, iz Ministarstva zaštite životne sredine nisu mogli da sa sigurnošću utvrde, jer je uginula riba, kažu, bila u stanju raspadanja tako da nije bilo moguće obaviti uzorkovanje. Iz Ministarstva potvrđuju da je 7. jula došlo do pomora na lokaciji Momin kamen.

U Ministarstvu kažu da su kontrolisali taj deo reke ispod ispusta otpadnih voda fabrike “Nektarˮ i da je protiv njih pokrenut postupak.

Objašnjavaju da su republički inspektori za zaštitu životne sredine obavili vanredni inspekcijski nadzor i tom prilikom “utvrdili da navedeni privredni subjekat ispušta neprečišćene otpadne vode u obližnji potok, a čije se vode ulivaju u Južnu Moravu u neposrednoj blizini”.

Na osnovu utvrđenih činjenica prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, republički inspektor za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom podneo je zahtev za pokretanje postupka za privredni prestup protiv privrednog subjekta Nektar - kažu u Ministarstvu.

Međutim, ne navode da li je to ikako povezano sa pomorom ribe.

Preko 12 kilograma uginule ribe izvučeno je iz reke, kažu u Ministarstvu. Objašnjavaju da pošto je pomor prijavljen korisniku ribarskog područja dan nakon što je uočeno od strane meštana, uginula riba bila u stanju raspadanja, pa nije bilo moguće izvršiti uzorkovanje.

Situacija na terenu je sada dobra i nije bilo novih uginuća ribe.

Podsetimo, pomor se desio 7. jula, a ribočuvari su iz reke koja je imala tamno-crvenu boju izvukli veliki broj uginulih riba.


"Nektar": Naše otpadne vode su apsolutno bezbedne

Iz kompanije "Nektar" saopštavaju da neprečišćene otpadne vode iz njuhove fabrike ne mogu da se dovedu sa uginućem i tvrde da su one apsolutno bezbedne za prirodno okruženje jer je u pitanju isključivo voda kojom se pere voće.

Kompanija Nektar je od starta sarađivala sa inspekcijom jer nam je u interesu da dobijemo pravu informaciju o uzroku pomora ribe nekoliko kilometara nizvodno od našeg postrojenja jer smo odgovorni deo lokalne zajedinice - kažu u ovoj kompaniji.

Ističu da su veoma zabrinuti zbog zagađenja reke i pomora ribe u Južnoj Moravi koji se desio 7. jula i da dele sa građanima brigu za životnu sredinu u Vladičinom Hanu i okolini.

*Nakon dobijanja novih informacija i njihove provere, tekst je izmenjen.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor Ministarstva (preuzmi) - 35.01 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bata

    00:32 // 30. 7. 2019.

    da su ustanovili ko je zatrovao reku tek tada bih bio začudjen.... jaki inspektori, jako ministarstvo !
    od kad znam za sebe neko s vremena na vreme truje tu reku nekakvom crvenom bojom.

  • Ouzo

    21:51 // 29. 7. 2019.

    Ministarsto preferira morsku ribu,recna ih ne interesuje!
    Neradnici !

  • Nišlija pre svega

    19:55 // 29. 7. 2019.

    Kakvi li su im ti sokovi kad ribe ugibaju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: