Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 1. 11. 2016.

| Društvo

Ministarstvo ćuti o dalekovodu u Pasi Poljani, zaštitnik građana najavio kontrolu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dalekovod
Dalekovod iznad kuća ne brine nikog u Ministarstvu; foto: JV arhiva

Na novinarska pitanja o postavljanju dalekovoda u niškom naselju Pasi Poljana Ministarstvo građevinarstva ne odgovara već skoro 2 meseca, ali je nakon prijava Zaštitnik građana Saša Janković odlučio da preispita zakonitost rada Ministarstva.

Dalekovod je već postavljen i žice su iznad kuća stanovnika Pasi Poljane. Njihove vapaje i molbe da se izmeste samo 3 stuba kako bi se naselje zaobišlo, očigledno, niko nije čuo.

Mediji su izveštavali o potencijalnim problemima i opasnostima koje postavljanje dalekovoda sa sobom nosi, a iz Ministarstva građevinarstva, koje je i dalo dozvolu za postavljanje dalekovoda, odgovora na pitanja novinara Južnih vesti nema ni posle 2 meseca.

Od resornog Ministarstva su zatražene informacije da li je ispoštovan Pravilnik o opštim pravilima za parcelizaciju prema kojem ispod dalekovoda, u prečniku od 30 m, ne bi smelo da bude naseljeno mesto.

Veštak elektro-struke kojeg su unajmili meštani utvrdio je da ova odredba iz Pravilnika nije ispoštovana.

Međutim, i pored čestih poziva novinara i obećanja iz pres službe Ministarstva da će odgovoriti na pitanja, od 7. septembra do danas odgovori nisu stigli.

Meštani Pasi Poljane za to vreme nisu sedeli skrštenih ruku, već su alarmirali sve nadležne institucije. Na potencijalnu štetnost dalekovoda i eventualne propuste Ministarstva u postavljanju stubova i žica iznad naselja obavestili su i zaštitnika građana koji je odlučio da preispita slučaj.

Obaveštavamo Vas da smo povodom Vaše pritužbe pokrenuli postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarsva građevinarstva. O daljem toku postupka bićete uredno pisano obaveštavani - stoji u dopisu Zaštitnika.

Dragan Janković iz Pasi Poljane kaže da je zaštitnik jedan od retkih koji je odgovorio na njihove dopise i prigovore. Tvrdi da im iz Grada niko nije odgovarao niti je dolazio da vidi o kakvom se problemu radi.

Ipak, i on gubi nadu da išta može da se reši sada kada su žice iznad njihovih glava.

Nažalost dalekovod je već gotov i po nekim informacijama puštena je struja. Za tužbu ide teško, jer advokat nije baš siguran kako da napiše tužbu. Plaši se da je ovo prva ovakva tužba za zabranu rada dalekovoda. Odštetu moze da traži, ali nas bar zasad to ne zanima - kaže Janković.

Podsetimo, iznad Pasi Poljane je i ranije postojao dalekovod, a iako je bio slabiji, meštani kažu da je i on pravio probleme i da su strahovali. Novi je duplo jači, a kako je Južnim vestima rekao profesor Dragan Krstić sa Fakulteta zaštite na radu naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji žive ispod dalekovoda češće obolevaju od karcinoma, pate od depresije i poznati su kao "samoubice ispod dalekovoda".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Baki

    16:54 // 1. 11. 2016.

    Janković je poznat kao ekspert za elektrotehniku.

  • Lahor

    12:49 // 1. 11. 2016.

    Luda kuca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: