Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 29. 11. 2023.

| Društvo

Ministarstvo daje novac za spomen-kriptu u crkvi u Duvaništu sa imenima stradalih na KiM

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Ministar i vladika; foto: MINRZS
Potpisan protokol u Nišu, ministar se nada da će do godišnjice sve biti gotovo; foto: MINRZS

Deo novca koji je potreban da se završi ukrašavanje kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište daće Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, najavio je ministar Nikola Selaković. Nije navedeno koliko će para dati, a saopšteno da je plan da se napravi spomen-kripta u kojoj će biti postavljene mermerne ploče sa imenima onih koji su svoje živote dali za odbranu otadžbine na Kosovu i Metohiji, u nadi da će sve biti završeno do 25. godišnjice stradanja srpskog naroda u NATO agresiji marta sledeće godine.

Izgradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca završena je pre godinu dana, vernicima je dostupna od tada posle 7 godina izgradnje, ali kažu da nisu svi planirani radovi završeni.

Eparhija i Ministarstvo; foto: MINRZS Potpisan protokol u Nišu, ministar se nada da će do godišnjice sve biti gotovo; foto: MINRZS Ostalo je ukrašavanje kripte hrama, a kako je saopštilo Ministarstvo, oni će dati deo novca da se to završi, ali nisu naveli koliko para. Ministar Nikola Selaković je tim povodom posetio Eparhiju nišku i potpisao sporazum.

Ovim činom i započinjanjem naše saradnje, ova kripta dobiće epitet spomen-kripte, jer će se u njoj postaviti mermerne ploče sa imenima svih naših pripadnika vojske, policije i službi bezbednosti koji su svoje živote dali u odbrani otadžbine na Kosovu i Metohiji. U kripti će biti imena ne samo onih koji su poginuli braneći otadžbinu na Kosovu i Metohiji u vreme NATO agresije 1999. godine, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti 2001. godine - poručio je Selaković.

Ministrova želja je, kako su saopštili, da spomen-kripta bude završena do 24. marta sledeće godine, na 25. godišnjicu stradanja srpskog naroda u NATO agresiji.

Cilj Ministarstva je, kako je istakao Selaković, da se na jednom mestu za večnost upišu imena najhrabrijih srpskih sinova koji su dali svoje živote boreći se za srpsku kolevku, za kolevku naše duhovnosti i državnosti, za naše Kosovo i Metohiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zahav

    11:56 // 29. 11. 2023.

    A ako podjemo od pretpostavke da nisu svi poginuli vernici? Ili da nisu svi pravoslavci?

    • Odgovor

      17:50 // 29. 11. 2023.

      Procitajte poslednji pasus.

    • Kreni

      17:54 // 29. 11. 2023.

      ko ti brani.

    • Па Пођи

      18:59 // 30. 11. 2023.

      Пођи и доћи ћеш до задње реченице - спомен подижу захвалне нишлије.А ти,што ниси нишлија,куј ти је крив.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: