Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 13. 10. 2023.

| Društvo

Ministarstvo i Fakultet prebacuju odgovornost za diplomce iz Niša koji su ostali bez ugovora o zapošljavanju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA
Problem nastao zbog kašnjenja sa dodelom ugovora; Ilustracija; foto: A. Kostić

Ni Ministarstvo zdravlja, ni Medicinski fakultet nemaju rešenje i konkretan odgovor na to što će ove godine umesto 30, tek 15 najboljih niških diplomaca dobiti posao zbog kašnjenja sa dodelom ugovora. Dok prebacuju odgovornost jedni na druge, dekanica Medicinskog Dobrila Stanković Đorđević kaže da su potpisnici peticije “jako dobri studenti, ali ne i najbolji”.

Program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji ove godine organizuje se u samo jednom terminu umesto u dva, pa će od 30 najboljih lekara iz Niša posao dobiti njih 15.

Ostali smatraju da su oštećeni, svi imaju proseke preko 9,5 i tražili su razgovor sa ministarkom zdravlja ako ne dobiju odgovore na dopise koje su uputili njoj i predsedniku države kao pokrovitelju.

Međutim, iz Ministarstva zdravlja su Južnim vestima odgovorili da oni nisu adresa za dopis koji su diplomci sastavili, već da je to Medicinski fakultet.

Sa druge strane, dekanica tog fakulteta navodi da odgovor na pitanje kada 15 diplomaca može očekivati posao može dati Ministarstvo zdravlja, jer se oni zapošljavaju u zdravstvenim ustanovama.

Akciju zapošljavanja najboljih diplomaca pokreće i sprovodi Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo upućuje dopis medicinskim fakultetima koji sadrži zahtev da fakulteti dostave spisak najboljih diplomaca, sa tačno navedenim brojem diplomaca, vremenskim periodom u kome su diplomirali i kriterijumima za rangiranje (prosečna ocena, dužina studiranja i ocene iz nekoliko kliničkih predmeta) - objašnjava Stanković Đorđević.

Kaže da je Medicinski fakultet u Nišu i ovog puta poslao takav spisak. Međutim, ističe da oni koji su potpisali peticiju jesu jako dobri studenti, ali da nisu bili najbolji po tim kriterijumima i da nisu u 15 najboljih.

I sami diplomci, potpisnici dopisa, nisu stavili primedbu na spisak diplomaca koji je Fakultet poslao Ministarstvu, a na osnovu kojeg su dodeljeni ugovori - zaključuje dekanica.

Podsetimo, razlog izostanka još jednog termina za generaciju iz 2022. jeste što su najbolji diplomci iz 2021. posao dobili tek aprila ove godine umesto decembra prošle. Tako za diplomce iz 2022. ostaje samo jedan termin dodele.

Program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji realizuje se poslednjih pet godina. Svake godine, juna i decembra, pozivaju se najbolji lekari koji dobijaju posao i specializaciju.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu (preuzmi) - 27.51 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran

    10:22 // 22. 10. 2023.

    većina su deca profesora neznaju ni gde je fakultet a traže posao sram ih bilo i njihove očeveZna se koja su čija su to deca.mnogo je takvih primljeno U KC niš slobodno može da se otpusti 50 posto lekara ništa se neće psetiti.Ovoj drugoj polovini dati plate koje oni misle da zaslužuju.Njbolji studenti su sa prosekom ok 8.To su deca koja su pošteno zaslužila ocene.Njih treba zapošljavati.

  • Dosta je bilo

    16:11 // 14. 10. 2023.

    U paketu i Dekanica i Perisic.Znaju sta su sve radili.Ako ne setnja od faksa do uorave ukc.svakog dana.

  • Ostavke

    11:38 // 14. 10. 2023.

    Ispred fakulteta i UKC pocnite da strajkujete gradjsni ce vam dati podrsku jel nece imati ko da nas leci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: