Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 25. 6. 2019.

| Društvo

Ministarstvo još ne smenjuje sporne dekane, profesori najavljuju radikalizaciju protesta

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
GAF, DIF, FU
Dekani i dalje na čelu GAF-a, DIF-a i Fakulteta umetnosti, Ministarstvo ne reaguje; foto: JV

Iako je ministar prosvete pre tri nedelje najavio da će uskoro biti rešen problem spornih dekana koji su na čelu Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu - to se do danas nije desilo. Dok iz Ministarstva ne odgovaraju da li će nešto preduzeti i kada, profesori Fakulteta umetnosti najavljuju radikalizaciju protesta.

Pre više od dve nedelje su se u Nišu sastali predstavnici Ministarstva prosvete i rektor niškog Univerziteta Dragan Antić, ali rezultate sastanka kriju. Antić je novinarima rekao da su razgovarali o tri sporna dekana niških fakulteta i da će "Ministarstvo doneti odgovarajuće odluke". Koje odluke i kada - nije odgovorio. dekani I dalje bez rešenja za tri sporna dekana; foto: printskrin

Kako novinari Južnih vesti saznaju, inspekcija Ministarstva je tada pripremila predlog rešenja problema spornih dekana, koji ministar treba da odobri. Ipak, o detaljima predloga u Ministarstvu ćute, a ne odgovaraju ni kada bi situacija konačno mogla da se reši.

I dok profesori Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja ne reaguju zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju, deo nastavnika i saradnika Fakulteta umetnosti, koji su ranije započeli proteste, sada najavljuju radikalizaciju.

Nastavnici i saradnici Fakulteta umetnosti u Nišu nastaviće protest zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu redovnom profesoru dr Nebojši Todoroviću i nesmenjivanja Suzane Kostić sa funkcije dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, koju obavlja nelegalno. Dekan Suzana Kostić, pravnosnažno osuđeni mober, pravnosnažno osuđeni kršilac Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Nišu, kojoj je Agencija za borbu protiv korupcije donela pravnosnažno rešenje o preporuci za razrešenje sa javne funkcije dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, nastavlja sa kršenjem zakona i zlostavljanjem svojih kolega! - navode u saopštenju.

Profesori umetnosti su se do sada zbog ovog problema obraćali skoro svim nadležnim institucijama, a protestovali su i ispred niškog Univerziteta, ali tvrde da na njihove zahteve niko nije odgovorio. Zato su spremni da radikalizuju protest ako se ćutanje nadležnih nastavi, a plan im je da se obrate i premijerki i predsedniku, ali i evropskim insititucijama. protest fu Profesori najavljuju radikalizaciju; foto: JV

Još jednom pozivaju ministra Mladena Šarčevića da hitno smeni dekanicu Suzanu Kostić, kao što je, kažu, i najavio u svojim nedavnim obraćanjima.

Takođe zahtevamo da organima Fakulteta i Univerziteta koji nisu postupili po propisanoj proceduri i preduzeli mere predviđene Zakonom o visokom obrazovanju izrekne adekvatne kazne - dodaju profesori.

Ponavljaju da je njihov glavni zahtev sprovođenje zakona, ali i da traže da se sprovede do kraja sve što je ranije zahtevalo i Ministarstvo prosvete i ministar - a to je smena dekana.

Kažu da su pokrenuli i peticiju kojom traže podršku za smenu dekanice i ukidanje nelegalnog otkaza svog kolege, a koju je do sada potpisalo 350 uglednih članova akademske zajednice, umetnika iz zemlje i inostranstva i građana.

Podsetimo, i pored zahteva Ministarstva da Saveti smene dekane jer imaju preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje, svi su to odbili, a zato je i održan sastanak sa rektorom u Nišu. Kakav epilog se očekuje i dalje je nepoznato, ali je ministar ranije rekao da je "najbliža smeni" upravo Kostićeva, jer je prekršila Kodeks profesionalne etike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Evita

    14:31 // 27. 6. 2019.

    Ma znamo mi pvelice sve samo se pravimo.

  • Joca Jovanovic

    14:14 // 26. 6. 2019.

    Velika greška. Udarate po posledicama. Uzročnik svih problema na Univerzitetu u Nišu je rektor Antić. On je veliko, veliko zlo!!! Smenite njega ako želite dobro Univerzitetu. Tad će sami otići ovi kriminalizovani dekani! U protivnom, sve će ostati isto!

    • Perica

      16:37 // 26. 6. 2019.

      Onda na snagu stupaju ovi posteni! Oni sve po pravilima, osim kad se javi potreba da se negde odstupi od pravila.

  • Stanislav

    09:59 // 26. 6. 2019.

    Ja ne bih mnogo talasao, jer, prohte li se MINISTRU, očas će kupiti i fakultete i dekane. A onda, znate šta sledi...

    • Milica

      08:37 // 27. 6. 2019.

      Nije to bas tako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: