Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 19. 8. 2022.

| Društvo

Ministarstvo negira izdavanje dozvole za gradnju fabrike opasnog otpada u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
opasan otpad elektronska industrija
Napad je najbolja odbrana, Grad i Ministarstvo negiraju krivicu; foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Nakon što je Grad Leskovac tužio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog toga što su firmi Chempro dali odobrenje za gradnju fabrike opasnog otpada na prostoru nekadašnje fabrike RUL, iz resornog ministarstva tvrde da nisu izdali nikakvu dozvolu, dok optužbe Gradske uprave smatraju neosnovanim i neprimerenim.

Kada su na sednici Skupštine odbornici opozicione Grupe Građana ”Za Leskovac zajedno” upoznali Leskovčane sa time da će u njihovom gradu biti stacionirana fabrika za praradu opasnog otpada, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da su upravo iz resornog ministarstva dali zeleno svetlo, dok su se tome protivili Vodovod i Odeljenje za zaštitu životne sredine.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine na tužbu odgovaraju da oni nisu nadležni za izdavnja bilo kakvih dozvola. Za zaposlene u Gradskoj upravi kažu da ne poznaju proceduru, dok opoziciju optužuju da su temu tendenciozno premestili na politički teren.

Ipak, priznaju da su dali saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu, ali u saopštenju navode da to nije dozvola za realizacuju projekta, već sastavni deo tehničke dokumentacije.

Ministarstvo zaštite životne sredine nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno, a javnost je obmanuta plasiranjem netačnih informacija. Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije. S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama - stoji u saopštenju.

Dodaju i da se lokalna samouprava nije protivila realizaciji projekta, što, kako navode, jasno pokazuje to što nisu iskoristili mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studije.

Uprava Grada Leskovca i JKP Vodovod Leskovac su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje, gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka. Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno - odogovaruju iz Ministarstva.

Zbog gradnje fabrike opasnog otpada strahuju i Leskovčani koji su pogotovo bili zabrinuti time što je Grad nekoliko godina krio šta se dešava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lokalci svaljuju krivicu na vladu Srbije

    11:45 // 21. 8. 2022.

    Ministarstvo otvoreno rekli da gradski funkcijoneri lazu.Oni tako nanise nesagledivu stetu ministarstvu.Neko mora da podnese konsekvence .

  • Luka

    16:15 // 19. 8. 2022.

    U starom naprednjackom maniru, prvo ce da negiraju a onda,kada vise ne budu mogli da lazu, izaci ce faraon pred kamere i reci: Kome to smeta napredak?

  • Zoki ajduk

    12:14 // 19. 8. 2022.

    Prave se blesavi u Ministarstvu, kada ti daju saglasnost na Studiju i proceni uticaja odmah možeš da kreneš da radiš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: