Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 14. 11. 2016.

| Društvo

Ministarstvo nezainteresovano za problem na niškom fakultetu?

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Fakultet umetnosti
Problem za problemom na Fakultetu umetnosti u Nišu; foto: JV

Još se ne zna šta će biti sa studentima koji su ostali bez diploma specijalističkih studija i bez para za školarinu jer državni Fakultet umetnosti u Nišu nije bio akreditovan za postdiplomske studije. Ministarstvo prosvete ni posle mesec dana nije odgovorilo na pitanja novinara.

I posle brojnih telefonskih poziva i mejlova novinara, Ministarstvo prosvete ne nudi rešenje za problem prevarenih studenata slikarstva i izvođačkih umetnosti kojima su poništene specijalističke studije, upisivane u periodu od 2008. do 2011, zbog toga što je u tom periodu Fakultet bio u procesu akreditacije, koju na kraju nije ni dobio.

Portparolka Ministarstva prosvete Dragica Gavrilović je u poslednjem telefonskom razgovoru sa novinarima Južnih vesti rekla da je slučaj prosleđen Prosvetnoj inspekciji. Međutim, od tada je prošlo više od mesec dana.

Predmet je prosleđen Inspekciji za prosvetni nadzor. Čim budem dobila odgovor, ja ću vam javiti - rekla je Gavrilovićeva.

Podsetimo, studenti iako nisu dobili diplome, dobili su uverenja o završenim specijalističkim studijama, međutim, ranije ove godine stiglo im je rešenje u kojem se navodi da im se upis poništava.

Oni su zbog toga angažovali advokata i spremili grupnu tužbu protiv Fakulteta umetnosti, od čije uprave zahtevaju da im se priznaju diplome, ali i da im se sa kamatom vrati novac od školarine, koja je po tadašnjem kursu koštala preko 1.000 evra.


Niko ne prihvata odgovornost

Kako kažu studenti, do sada su nailazili samo na zatvorena vrata kada su pokušavali da reše ovaj problem. Sa njima, ističu, nije želela da razgovara dekanica Fakulteta umetnosti Suzana Kostić, niti im se ko obratio u Savetu studenata.

Dekanica Suzana Kostić Suzana Kostić ne odgovora novinarima, ali ni studentima; foto Fakultet umetnosti Odgovor na pitanje šta će biti sa ovim studentima od dekanice nisu uspeli da dobiju ni novinari Južnih vesti, jer im je Kostićeva rekla da “slobodno mogu da izbrišu njen broj telefona.”

Tada nije bilo odgovora ni od predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića koji nije odgovarao na pozive i poruke novinara.

Nakon toga, rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić izjavio je da ne zna šta će biti sa studentima, niti može da im pomogne jer to, kako kaže, nije u njegovoj nadležnosti.

Odgovor na pitanje da li će i kako biti sankcionisani dekanica, predsednik Saveta fakulteta i rektor, jer ne prihvataju odgovornost, novinari južnih vesti takođe nisu dobili od Ministarstva prosvete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PRAVOSUDJE SNOSI PODJEDNAKU KRIVICU

    21:55 // 14. 11. 2016.

    Do sad je samo menadzment fakulteta bio meta nezadovoljstva.
    Samo smo njih videli kao vinovnike za ovu prevaru.
    Ali svojim postupcima se polako uz njih svrstava i pravosudje.
    Oni nisu nista manje krivi jer direktno ucestvuju u obmanjivanju.
    Vreme je da pocnemo da organizujemo studentske proteste.
    Vise nista ne funkcionise i vreme je za promenu sistema.
    Kaznjavanje krivaca je nas glavni cilj.

    • Gavran Ravenovic

      23:12 // 14. 11. 2016.

      Ništa se neće promeniti dok studenti javno ne progovore o bahatosti i nezakonitim radnjama na Fakultetu. Samo napred omladino, i Tito je rekao da su studenti u pravu:)

  • Blackburn

    16:48 // 14. 11. 2016.

    Zna Kosticka,odlicno,da su mehanizmi ministartstva uspavani ili nezaimteresovani,zato se tako bahato ponasa!Zbog poremecenog sistema,ocekujem da ona tuzi ostecene,zbog uznemiravanja!Srbija je to!

  • Goran

    16:29 // 14. 11. 2016.

    Zakon o opštem upravnom postupku (član 208) i Zakon o inspekcijskom nadzoru propisuje rok za postupanje prosvetne inspekcije. Od momentra podnošenja prijave stranka u roku od 30 dana mora da dobije obaveštenje. Ovde očigledno neko nekoga štiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: