Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 19. 10. 2016.

| Društvo

Ministarstvo pravde: Niški sudovi smanjuju broj starih predmeta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
osnovni sud
Sudovi u Nišu povećali efikasnost; foto: JV

Osnovni i Privredni sud u Nišu su među efikasnijim sudovima kada je reč o rešavanju starih predmeta, o čemu svedoči i nagrada koju su nedavno dobili na savetovanju sudija u Vrnjačkoj Banji, navela je Ministarka pravde Nela Kuburović prilikom posete sudovima u Nišu.

Ona je dodala da će skraćenje trajanja sudskog postupka i rasterećenje sudova, kao i jačanje pravosudnih profesija biti prioritet Ministarstva pravde u narednom periodu.

Apelacioni sud u Nišu poklanja veliku pažnju starim predmetima koji su prioritet u radu tog suda. Predsednik tog suda uverio nas je da će do kraja godine za 30 % smanjiti broj starih predmeta - dodala je.

Ministarka je razgovarala sa predsednicima svih niških sudova i podsetila da postoji jedinstven program rešavanja starih predmeta kao i kontrole koje obavljaju predsednici apelacionih sudova.


I javni beležnici rasterećuju sud

Od maja ove godine javni beležnici, kako je rekla ministarka, počeli su da rade i ostavinske rasprave. Samo niški Osnovni sud, prema njenim rečima, ustupio joj je 1.500 takvih predmeta.

Javno beležništvo, kaže Kuburovićeva, nakon dve godine funkcioniše kako treba i sada nema velikih problema u njihovom radu.

Postoji ujednačeno postupanje javnih beležnika na području čitave Republike, pri čemu je važno da postoje rezultati rada i da je Javnobeležnička komora Srbije dobro organizovana, što pokazuje i to što će sutra u Parizu, na Kongresu međunarodne unije notara, biti primljena u tu organizaciju - naglasila je ministarka.

Ministarstvo pravde će, prema njenim rečima, u narednom periodu biti posvećeno unapređenju rada javnih beležnika, pre svega njihove odgovornosti.

Disciplinska komisija Ministarstva pravde i Javnobeležnička komora rade intenzivno po tom pitanju i svaka nepravilnost koja se uoči u radu biće sankcionisana, pa čak i kroz meru zabrane delatnosti - zaključila je ministarka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Život i priključenije Niškog Osnovnog suda

    13:39 // 19. 10. 2016.

    Sudjenje u razumnom roku, zaista šta je to?

  • Mustafa Kajgani

    13:32 // 19. 10. 2016.

    Sta i Nela dosla u Nis?! A kad? U kojoj je spavaoni odsela?
    Sve vesti su samo o Vodji, za druge ne znamo nista ili pak ne rade nista!

  • šta ćemo

    13:22 // 19. 10. 2016.

    sa izvršiteljima koji idu u naplatu zastarelih potraživanja?! Meni to liči na pljačku, interesuje me kakav je stav ministarke po ovom pitanju i planira li da menja loš zakon ili neće odustatu od demonstracije moći državnih uterivača zastarelih potraživanja?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: