Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:56, 4. 10. 2021.

| Društvo

Ministarstvo pravde: Profesor DIF-a Marković lečen pravilno, umro u bolnici u Prokuplju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zatvor Prokuplje
Marković preminuo u bolnici, tvrde u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija; foto: Lj. M.

Da je Saša Marković, profesor DIF-a koji je juče ujutru preminuo od posledica kovida dok je služio zatvorsku kaznu u prokupačkom zatvoru, imao potpunu lekarsku negu, tvrde iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde. Iako su u prokupačkoj bolnici negirali da je pacijent pod tim imenom primljen u tu ustanovu, iz Uprave tvrde da je on tamo umro, nakon što je transportovan kolima Hitne pomoći usled pogoršanja stanja u nedelju rano ujutru.

Nakon smrti profesora, njegova porodica poziva na odgovornost nadležnih i traži da ispitaju ovu smrt u zatvoru. Porodica navodi da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu.

Iz Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija, odgovarajući na pitanja novinara Južnih vesti, kažu da je od prvog dana kada je otkriveno da je zaražen kovidom, lečen i u Okružnom zatvoru u Prokuplju, kao i u Opštoj bolnici u tom gradu gde su mu rađeni pregledi kod lekara opšte prakse, radiologa i infektologa.

Licu je 28. septembra 2021. godine u kovid ambulanti u Prokuplju potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testu nakon čega je dobio dva uputa. Uput za pregled kod radiologa zbog snimanja pluća i uput za pregled kod infektologa u Opštoj bolnici u Prokuplju. Infektolog te bolnice je prepisao potrebnu terapiju koju je lice počelo odmah da koristi - kažu u Upravi.

Objašnjavaju da je od tog trenutka bio 24 sati dnevno pod nadzorom zatvorskog lekara, da mu je svakodnevno merena temperatura, nivo kiseonika u krvi, meren krvni pritisak i praćeno opšte zdravstveno stanje.

Kažu i da je 1. oktobra imao kontrolni pregled i da su svi parametri (temperatura, saturacija, krvni pritisak) bili dobri, pa je doktor u izveštaju dao mišljenje da se preminuli Marković dobro oseća, pa mu je prepisao uput za novi labaratorijski pregled kod infektologa u Opštoj bolnici.

Poslednji pregled obavljen je 2. oktobra oko 19 sati, a nadležni kažu da se Marković dobro osećao i da je tog dana bio na šetnji sa drugim osuđenicima.

Ipak, 3. oktobra ujutru, oko 5 sati njemu je pozlilo i, kažu u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija, odmah je pozvana Hitna pomoć.

Sve vreme tokom transporta pokušano je u više navrata da se pomogne lice (rađeni su masaža srca, stavljen mu je AMBU balon sa dotokom vazduha, data mu je ampula adrenalina), ali je ono, na žalost, preminulo u bolnici - kažu u Upravi za izvršenje.

Međutim, za Južne vesti su juče u prokupačkoj bolnici rekli da on tamo nije primljen.

Pacijent nije evidentiran na Urgentnom odeljenju naše ustanove, tako da nemamo podatke o njemu - rekla je Natali Nikolić, portparolka prokupačke bolnice.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kažu i da je Marković imao druge bolesti koje je prijavio pri dolasku na odsluženje kazne zatvora od godinu dana i da je svakodnevno od tada dobijao terapiju i lekove.


12 zatvorenika zaraženo kovidom

Marković nije jedini osuđenik pozitivan na kovid u prokupačkom zatvoru, a trenutno je tamo, prema informacijama Uprave, 12 zatvorenika zaraženih kovidom, od kojih je jedan smešten u Opštu bolnicu u Prokuplju.

Kažu da nijedan od njih nema temperaturu i da svi imaju laku klinički sliku.

Sva lica dobijaju neophodnu terapiju koju prepisuju lekari, odnosno infektolog Opšte bolnice u Prokuplju i leče se u skladu sa protokolom koji se primenjuje za sve građane Srbije. Sva ova lica dobijaju i vitaminske suplemente za jačanje imuniteta (C vitamin, D vitamin, probiotike). Sve što je potrebno za lečenje lica, u skladu sa propisanom terapijom i protokolom za sve kovid pozitivne pacijente, obezbeđuje zavod tako da troškove lečenja ne snose ni oni niti njihove porodice - kažu u Upravi.

Svi zatvorenici koji su pozitivni na kovid su izolovani od drugih zatvorenika i, kažu u Upravi, nalaze se pod nadzorom zatvorskog lekara, meri im se temperatura i drugi parametri.

Kažu i da je pojačana higijena, da se prostorije dezinfikuju više puta dnevno, da zaposleni nose maske, a da se novopridošli osuđenici ili pritvorenici provode 14 dana u karantinu i nemaju kontakt sa ostalima.

Objašnjavaju da u prokupačkom zatvoru, kao i drugim u Srbiji, postoji odvojen deo za izolaciju i lečenje zatvorenika sa kovidom i simptomima kovida, a u ovom trenutku nijedan zaposleni nije zaražen virusom korona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Batak

    01:09 // 6. 10. 2021.

    Da izadje ministar zdravlja i njegovi bliski saradnici na nama dragoj televiziji rts i da nam kaže gde se taj čovek zarazi i ostali zatvorenici na kojoj svadbi u koju kafanu u kom kafiću.........unaperd hvala na odgovoru

  • Ivan

    10:57 // 5. 10. 2021.

    Kad bi Južne vesti počele sa novinarskim istraživanjem po Prokupačkim ustanovama a posebno i na prvom mestu Socijalne službe iz ovog grada,svašta bi isplivalo na površinu.....nemar i nebriga za ljude je nešto ne dopustivo......

  • Dana Tomašević

    10:04 // 5. 10. 2021.

    A moja dva doktora iz Žitnog potoka koji su nedavno preminuli od korone tuga i velika žalost , da li je tu bilo adekvatnog lečenje od njihovih kolega i sad u toj ambulanti nema doktora i gde će taj jadni narod na lečenje , da ide u Prokuplje u tu bolnicu a čime kad nema ni autobusa do Prokuplja sramota put Žitni potok - Prokuplje ne radi, a ovo je strašno ali se zato pravi auto-put do Drača

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: