Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 5. 7. 2017.

| Društvo

Ministarstvo preispituje “sumnjivo dobre rezultate” male mature u Nišavskom okrugu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ministar najavio da će odgovorni za propust biti smenjeni
Ministar najavio da će odgovorni za propust biti smenjeni; foto: N. S.

Zbog sumnje da su osmaci u Nišavskom okrugu prepisivanjem i snalažljivošću bili jedni od najboljih na završnom maturskom ispitu za upis u srednje škole, a da su im u tome pomogli dežurni nastavnici, iz Ministarstva prosvete preispituju moguće neregularnosti. Ministar Mladen Šarčević je najavio da će biti smenjeni svi koji su odgovorni za propuste.

Nakon što su mali maturanti uradili zadatke iz srpskog i matematike i kombinovani test, rezultati su pokazali da su najbolji bili učenici u Raškom, Pčinjskom i Nišavskom okrugu. "Sumnjivo dobre rezultate" sada preispituje tim Ministarstva prosvete, jer je mnogo dece prepisivalo, pa mora da se utvrdi ko im je to dozvolio.

Kako je ministar Šarčević pojasnio za Večernje novosti, biće velikih posledica po odgovorne - od direktora škola do supervizora, tamo gde budu imali dokaze da su prekršena pravila.

Oni koji su krivi biće smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama. Mislim da posle toga sledeće godine nikome neće pasti na pamet da se bavi takvim stvarima - najavljuje za "Novosti" ministar Šarčević.

Ministarstvo je, kaže Šarčević, reagovalo na prijave dežurnih nastavnika koji “nisu želeli da učestvuju u javašluku pojedinaca”. 

Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu - pojašnjava Šarčević.

Testovi i izveštaji dežurnih nastavnika i supervizora koji su ih kontrolisali su sada u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Na proveri su, između ostalih, radovi iz osnovnih škola u Vranju, Prokuplju, Bujanovcu, Surdulici, Nišu, Vladičinom Hanu, Trgovištu. Kontrola bi trebalo da bude završena do petka.

Inače, kako su kazali u Zavodu, u pomenuta 3 okruga su nekoliko godina unazad sumnjivi rezultati prijemnog ispita za srednje škole.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo, koji je je zadužen između ostalog i za Nišavski okrug, kaže da čeka rezultate kontrole i da do tada nije nadležan da komentariše moguće propuste na prijemnom ispitu.

Podsetimo, sredinom juna mali maturanti su polagali prijemni za upis u srednje škole, a u Nišavskom okrugu ima mesta za 3.600 dece, dok je ispit polagalo njih 3.500.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    16:01 // 6. 7. 2017.

    Apsolutno bezobrazno da neko moze ovako nesto da tvrdi, samo zato što su rezultati bolji nego u Beogradskom pašaluku. Nemoguće je da su deca znala i nastavnici pošteno radili svoj posao. Verovatnije je da su se svi direktori i nastavnici i deca iz Nišavskog okruga dogovorili da ove godine deca mogu da prepisuju.

  • Bg

    22:31 // 5. 7. 2017.

    Da su najbolji bili u Beogradu, ne bi se uopste sumnjalo u regularnost

    • ex Niski

      08:56 // 6. 7. 2017.

      Jedino dobro u svemu ovome je da ste,drage moje Nislije,konacno shvatili odakle dolazi problem!Ne moze
      niko bolji od njih biti. Branite se,ako smete! Inace,oni idu dalje...

  • Blabla

    19:09 // 5. 7. 2017.

    Meni je žao što se to zaista dešava po školama i što deca neće da rade ni za kakav ispit, ne daj Bože za prijemni, završni, kako god ga zovu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: