Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 24. 10. 2021.

| Društvo

Ministarstvo prosvete: Deca i zaposleni najviše se inficiraju van škole

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
skole
Škole nisu glavno mesto zaražavanja, kažu iz Tima za škole; Foto: Lj. J.

Odluku da sledeće nedelje u četiri lokalne samouprave, među kojima je i Niš, nastava bude po kombinovanom modelu iz Ministarstva prosvete obrazlažu time da je Tim za škole procenio nakon svih prikupljenih podataka, a da do promene u drugim sredinama može doći samo ako parametri pokažu znatno pogoršanje situacije.

Iz Ministarstva navode da nema potrebe za strožim merama i da su to odlučili na osnovu podataka iz cele Srbije.

Ovonedeljna analiza govori da je samo u 136 osnovnih škola, što je oko 11 odsto, procenat zaraženih učenika iznad 1.5 odsto i da u 39 odsto nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 14 odsto škola prijavilo samo po jedan slučaj. Kod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1.5 odsto registrovan je u 16 odsto škola u Srbiji. Istovremeno 19 odsto srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 15 odsto školi je prijavljen po jedan slučaj - navode u saopštenju.

Kažu i da prosvetna inspekcija, u sklopu aktivnosti koje su u vezi sa epidemiloškom situacijom u zemlji, pored redovnih i vanrednih nadzora radi savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera. Tim za škole prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju posebnu pažnju, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

Navode i da škole nisu glavno mesto zaražavanja.

Na žalost, deca i zaposleni se najviše zaraze van obrazovnog sistema, a ne u školi. Upravo zato opet molimo da se građani vakcinišu u što većoj meri, da se deca izoluju pri pojavi bilo kakvih simptoma i slučajeva oboljevanja u okruženju. Jedino tako omogućavamo da deca uče u svojim školama sa svojim nastavnicima, kako i treba da bude - dodaju u saopštenju.

Kako je ranije odlučeno, od ponedeljka srednjoškolci u Nišu, Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Šapcu nastavu će pratiti podrugom modelu, odnosno iz školskih klupa i onlajn i biće podeljeni po grupama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra Šimunović

    16:42 // 19. 1. 2022.

    Zar vi stvarno mislite da bdojka zaraženih neče narasti ukoleko se vratimo u škole?Naravno da hoće,posebno sada kad je ovakvo vreme.Bokje nas stavite na online dok se situacija ne smiri do proleća.Nema smisla ni kombinovani model,kad već idu školu nek idu barem svaki dan.

  • Marko

    07:48 // 26. 10. 2021.

    Da da da... Bukvalno nigde ne vodim dete sem kod njegovih školskih drugara i ... evo ga bolestan, kao i ćerkica koja ide u vrtić. Nemojte više da smišljate priče, uvek su skupljali kojekakve viruse u vrtiću i školi i tako biće i sa ovim virusom

  • jasmina

    12:51 // 25. 10. 2021.

    Sta sa decom koja moraju autobusom u skolu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: