Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 17. 10. 2020.

| Društvo

Ministarstvo rada demantuje niški Štab - u "Juri" sve po propisima

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, Danas
jura6-nis-protest-korona-foto-vkeser
Jedni u klin, drugi u ploču; foto: V. Keser

Dok niški Štab za vanredne situacije tvrdi da se u fabrici Jura ne poštuju sve mere protiv širenja virusa korona, iz Ministarstva zdravlja u odgovoru listu Danas kažu da su inspektori rada, sanitarni inspektori i epidemiolozi utvrdili da ova fabrika u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije korona virusa, izuzev što radnicima ne meri temperaturu na ulazu u fabriku već na njihovom radnom mestu.

Jedni u klin, drugi u ploču - tako se može opisati ono što su različite inspekcije utvrdile u vezi sa merama u niškoj fabrici gde poslednjih dana ima naglog porasta broja zaraženih.

Zbog stanja u ovoj fabrici zasedao je i niški Štab za vanredne situacije, a epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je da Jura stvara probleme, ali da u rešenje moraju da se uključe ministarstva i inspekcije.

A uvid našeg Instituta i inspekcija koje su sa njima bile je takav da nema sprovođenja svih mera i na osnovu toga smo morali danas da održimo i Gradski štab da bi on zauzeo stav oko toga i tražio pomoć Republike, jer ipak o tome moraju da se izjasne odgovarajući nivoi iz Republike, jer je to značajna organizacija, to je 2.500 ljudi - pojašnjava Tiodorović.

Ipak, tako ne misle u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, iz kojeg u odgovoru listu Danas tvrde suprotno - u ovoj fabrici se u potpunosti poštuju epidemiološke mere, a to su utvrdile niška inspekcija rada, zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiolozima niškog Instituta za zaštitu zdravlja, koji su fabriku proveravali i po nalogu Štaba u Nišu, i tada imali drugačije mišljenje.

Inspekcije i epidemiolozi su tvrdili da fabrika Jura u Nišu u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije korona virusa, izuzev što radnicima ne meri temperaturu na ulazu u fabriku već na njihovom radnom mestu, što će im biti naloženo da isprave - saopštili su u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja za Danas.

Nadzor je obavljen, 9. oktobra, pred zasedanje niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, u ponedeljak 12. oktobra, na kojem je rečeno da je niška Jura epidemiloško žarište, zbog kojeg su Nišlije i zatražili pomoć republike.

Poslodavac proizvodnog pogona Jure u Nišu je organizovao rad u tri smene sa manjim brojem zaposlenih, a tako da ne trpi proces proizvodnje, i sprovodi i redovno čišćenje i provetravanje prostorija. Zaposlenima je izdao na korišćenje propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih i pomoćnih prostorija, o čemu vodi evidenciju. Izradio je uputstva i instrukcije o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, sa informacijama o simptomima, a zaposleni se na razglasu, na svaka dva sata, upozoravaju na obavezu nošenja maski i pridržavanja mera prevencije – naveli su u Ministarstvu rada.

Danasu je u Ministarstvu rada rečeno da je inspekcijskim nadzorom konstatovano da je poslodavac niške Jure doneo Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika, kao i da odgovorno lice kod poslodavca sa stručnim timom vodi evidenciju o sprovedenim kontrolama, svakodnevno obilazi zaposlene i kontroliše proces rada, kako bi se poštovale predviđene preventivne mere.

Jedini problem koji je uočen vanrednim nadzorom, je taj, objašnjavaju, što je utvrđeno da se "beskontaktno merenje telesne temperature zaposlenih sprovodi na radnom mestu, a ne na ulazima u objekte, od strane radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja zaduženog za ove poslove“, kako je poslodavac utvrdio Planom primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

U rešenju inspektora rada, kako su odgovorili listu Danas u Ministarstvu, poslodavcu će jedino biti naloženo da obezbedi da se beskontaktno merenje telesne temperature zaposlenih vrši na ulazima u objekte.

Podsetimo, zbog porasta novoobolelih u Juri, u Merošini su donete oštrije epdemiološke mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    14:34 // 18. 10. 2020.

    Ma laz obicna ja radim u fabrici nije tacno koje postovanje mera koje gluposti jedino postovanje mera je ta sto nam na ulaz mere temperaturu a radimo preko
    dozvoljenog broja nema rastojanja i koje postovanje mera ali mora tako da se kaze jer drzavu nasu je stra da se ne naljute koreanci pa da odu za koreju a neka dodje drzavni vrh da obidje ne najavljen slobodno neka dodje da vidi

  • Ms

    10:15 // 18. 10. 2020.

    Da, da sve u redu. Kao sto je i u Nislijskoj mehani sve i
    U redu, udje odjednom po 100 ljudi, a sanitarna upadne sutra, i dobiju lepo po pljesku. Da nisam video ne bih verovao.

  • penzionerka

    06:09 // 18. 10. 2020.

    Sram vas bilo,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: