Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 4. 11. 2016.

| Društvo

Ministarstvo vratilo licencu "problematičnom" nastavniku

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Ćele kula
Spor traje od marta prošle godine; Foto: google maps

I dalje traje borba nastavnika matematike Ljubiše Dinića da vrati radno mesto u Osnovnoj školi “Ćele-Kula”, a nakon što mu je Ministarstvo prosvete vratilo licencu, očekuje se okončanje postupka kojim treba da se utvrdi da li je legalno otpušten.

Iako je Diniću, kako objašnjava zastupnik škole Zoran Mitić, licenca oduzeta zbog toga što je prekršio “zabranu psihičkog nasilja” jer je navodno vikao na direktorku, Ministarstvo mu je sada vratilo dozvolu, uz obrazloženje da je to njegovo ustavno pravo.

Nije mi jasno kako je vraćena dozvola, obrazloženje je neverovatno. Svako me je Ustavom zagarantovano pravo na rad, ali kada nešto pogrešimo ne možemo da radimo. Pošto nemamo pravo žalbe na ovu odluku, podneli smo tužbu u upravnom postupku – kaže Mitić.

Advokatica Jasmina Stoiljković koja zastupa nastavnika Dinića kaže da je Ministarstvo poništilo svoju odluku jer je pokrenut Upravni spor, a kako tvrdi, ni ona ni Dinić nisu bili obavešteni da je škola pokrenula postupak da mu se oduzme dozvola za rad. 

Da smo znali dostavili bismo i tužbu i Odluku o privremenoj meri i Zaključak suda da se vrati na posao. Oni su oduzeli licencu bez konsultovanja naše strane - kaže Stoiljkovićeva. 

Kako objašnjava advokat Mitić, to što je nastavniku vraćena dozvola na rad ne znači da se vraća u “Ćele-kulu”, a na svoje staro radno mesto može da dođe ponovo samo ukoliko Sud odluči da nije valjano rešenje o njegovom otkazu.

Mera o privremenom vraćanju na posao do okončanja postupka koju je ranije doneo Osnovni sud više ne važi pa, prema Mitićevim rečima, nema osnova da se nastavnik vrati na posao.

Podsetimo da je dugogodišnji nastavnik matematike i informatike dobio otkaz nakon što je navodno vikao na direktorku Zoricu Jovanović, jer je želeo da čas traje kraće od 45 minuta, u znak štrajka prosvetara, a zbog sukoba dvoje prosvetara u martu prošle godine intervenisala je i policija. 

Nakon što je Inspekcija rada odlučila da se Dinić vrati na posao, što je Ministarstvo kasnije poništilo, nastavnici i roditelji su nekoliko puta protestovali ispred zgrade inspekcije nezadovoljni ovom odlukom. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    09:07 // 5. 11. 2016.

    Што пре га поставити да ради у министарству просвете па и они мало да се чуде.

  • Goran

    00:50 // 5. 11. 2016.

    Адвокату није јасно зашто је враћена незаконито одузута лиценца! Питање је само времена и дана, када ће се наставник Динић вратити у школу, јер никаквог насиља није било. Онда ће многи да се питају шта су и како радили и ко ће све ово дебело да плати. Трошкови адвоката, незаконит отказ уговора о раду, судске таксе и доћи ће се до суме од неколико милиона.

  • Marija

    21:55 // 4. 11. 2016.

    Ovo nije borba samo Dinic Ljubise, ovo je borba svih prosvetnih radnika i zaposlenih protiv nasilja i zlostavljanja na poslu od strane nadredjeniih , ovo je borba za pravdu i sve zaposlene koji trpe torturu . Verujem da ce pravda pobediti na kraju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: