Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:18, 4. 7. 2019.

| Društvo

Mirno na niškoj šetnji protiv fašizma, građani uklanjali kukaste krstove

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Uklanjanje grafita kej
"Šetači" nosili majice na kojima je na leđima pisalo "rupa za nož"; foto: JV/M.J.

Još jednom su građani prošetali kejom Nišave tražeći reakcije nadležnih povodom fašizma koji je u poslednje vreme sve vidljiviji u Nišu. "Pobunjenici" su uklanjali kukaste krstove iscrtane po zidovima keja, a za razliku od prošlog protesta, nije bilo incidenata.

Simboličnim okupljanjem kod spomenika Nadeždi Petrović, gde je nedavno izboden mladić zbog toga što je, kako je sam rekao, nosio majicu sa antifašističkim simbolom, otpočeo je protest. Protest kej Ovog puta bez incidenata; foto: JV/M.J.

Inicijator protesta i odbornik Niške inicijative Srđan Nonić sa sobom je poneo četke i “hemikalije”, kojima su donekle skinuli kukaste krstove i fašističke poruke natpise sa zidova keja. Dodatan podstrek za ovaj čin bila je današnja izjava pomočnice gradonačelnika Marine Kostić da su grafiti koji propagiraju fašizam uklonjeni.

Prvobitni povod za protest bio je napad na studenta. Ipak, tokom prve šetnje pridodat mu je još jedan, priča Nonić, jer je tada grupa mladića "pozdravljala" građane koji su šetali nacističkim pozdravom. Protestna-šetnja-kej-foto-Južne-vesti-Stefan-Marković Ovog puta bez incidenata; foto: JV/S.M.

Da li mi ulazimo u neki fašizam ili su to samo ružna deca 30-godišnjeg rada Radikalne i sada Srpske napredne stranke? To je ustvari produžena ruka svih njih. Desničarski režimi, autokratski režimi imaju takve grupacije, te "hejt" grupe koje rade njihov prljavi posao. Kao što kažu Hrvati “za dom spremni” i ovi su za Srbiju spremni. To su grupe mržnje, ljudi koji brukaju naš narod. Ne možemo da budemo veći Srbi, jer više mrzimo - kaže Nonić.

Šetao je i 77-godišnji Dragoslav Petrović, takođe odbornik Niške inicijative, koji je proveo jedan dan u logoru na Crvenom krstu. On kaže da su ga tamo odveli sa majkom, jer mu je otac bio u partizanima, ali da ih je nakon jednog dana spasila baba, koju su zatočili umesto njih. Uklanjanje-grafita-kej-foto-Južne-vesti-Milica-Jovanović Uklanjali grafite i poruke; foto: JV/M.J.

Nemam reči. Ostajem bez teksta. Šta te mlade ljude motiviše da rade tako nešto? Ja ne znam nijedan dobar motiv. Fašistički pokret, režim, ne znam kako da ga nazovem, išao je za tim da pokori celu Evropu, da budu gospodari, da raspolažu ljudskim životima. Šta ove mlade ljude motiviše? Da li da naprave reinkarnaciju toga, pa da se i oni tako u buduće ponašaju? - pita se Petrović.

Na ovome neće stati, poručuje Nonić, kao i da planiraju još aktivnosti, koje će biti objavljene tokom vikenda i u ponedeljak.

Inače, ovog puta su se članovima Niške inicijative pridružili i predstavnici Demokratske stranke, kao i Pokreta slobodnih građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan vujic

    12:51 // 5. 7. 2019.

    Kad bi vi znali koliko nama ti "kukasti krstovi" znace, koliko su dugo deo nase istorije i tradicije ne bi to radili... Glupi narode informisi se pre nego sto nesto pogresno uradis! Nacizam je jedno a unistavanje srpskih simbola je pogresno!

    • Ouzo

      19:13 // 5. 7. 2019.

      Momce,mnogo gledas televiziju !

  • tex

    08:22 // 5. 7. 2019.

    Mora da se skupe poeni pred izbore...

    • BRUKA

      09:01 // 5. 7. 2019.

      Ako je tebi borba protiv aveti fasizma skupljanje poena pred izbore,nesto si se zaigrao mnogo,ili mnogo ne znas,ili crtas te simbole gde stignes.Pitaj gradsku vlast,ZASTO SE ZVANICNO NE OGLASI?

  • Miljko

    03:22 // 5. 7. 2019.

    Policija, bulatovic, vučić, SNS i cela Srbija treba da se stidi pred ovim ljudima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: