Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 5. 8. 2023.

| Društvo

Mister No na Bubnju, Betmen "kod Konja" - uvod u novu "Striporamu" sa svetskim gostima

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Striporama
foto: Striporama, Anani Borisov

Promocije novih strip izdanja, izložbe, tribine, stip berza, ali i najavljen dolazak nekih od najprepoznatiljivijih imena domaće, regionalne i evropske strip scene očekuje posetioce Striporame koja će po 8. put biti održana od 10. do 13. avgusta, za vreme trajanja Nišvil džez festivala. Objavljene su i neke od ilustracija strip junaka i motiva Niša, po kojima je festival i postao prepoznatljiv.

Striporama (1) ilustracija: Striporama, Milan Mišić

Organizatori najavljuju da će strip crtače koji će doći u Niš predvde veterani italijanske i jugoslovenske strip scene, a kažu da će oni zajedno sa ostalim crtačima u "Zelenom strip ateljeu" crtati dedikacije i potpisivati stripove.

Lajnap gostiju predvode Marko Bjankini i Sibin Slavković. Bjankini je već nekoliko decenija na spisku crtača izdavačkog giganta kuće Serđo Boneli Editore. Karijeru je započeo još 1979. godine, da bi ga 1982. Ticijano Sklavi, autor Dilana Doga, pozvao da bude deo ekipe crtača serijala Traper Keri - kažu iz Striporame.

Striporama (2) ilustracija: Striporama, Ana Milković Omi

Govoreći o značaju Marka Bjankinija, organizatori napominju da je već 1985. godine počinje da radi na serijalu Mister No, gde će narednih godnina postati jedan od vodećih crtača. Takođe je crtao i avanture Teksa Vilera, a koautor je i jedne priče o Dilanu Dogu.

Poznat po radu na na stripovima Tarzan i Veliki Blek, koji su objavljeni širom Evrope, organizatori kao značajnog gosta najavljuju i Sibina Slavkovića i dodaju da je crtao i serijale za skandinavsko i američko tržište.

Gost Striporame je i hrvatski autor, urednik i edukator na polju stripa Tihomir Tikulin Tico. Objavljuje ilustracije i stripove od 1992. godine u domaćim i inostranim časopisima. Takođe, tu je i Nikola Stanković, niški slikar i strip crtač, svoje radove izlagao je na 15 samostalnih i grupnih izložbi - kažu organizatori.

Striporama (3) ilustracija: Striporama, Igor Jovčevski

U Niš dolaze i Nađa Tiodorović i Anani Borisov, koje su organizatori najavili kao velike potencijale srpske i bugarske strip scene, ali i Ana Milojković Omi, čija su se dva stripa našla u francusko-srpskom izdanju stripa Linije Fronta.

O Igoru Jovčevskom, kao i Mijatu Mijatoviću, organizatori kažu da su odavno poznati strip javnosti. Prvi je višestruko nagrađivani umetnik, dok je drugi autor naslovnica za serijale Mister No i Zagor.

Striporama (4) ilustracija: Striporama, Sibin Slavković

Takođe, iz Striporame kažu da će na festivalu strip doći i Sabahudin Muranović Muran, čiji se dnevni stripovi objavljuju Danasu , ali i Ivan Stojković, koji je učestvovao na mnogim festivalima stripa i animacija u zemlji i inostranstvu i Milan Mišić, koji profesionalno crta stripove od 2013. godine, a najčešće je sarađivao sa izdavačima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Striporamu organizuje niška striparnica Južni Darkwood u saradnji sa Nišvil džez festivalom, a svi sadržaji na Striporami biće besplatni.

Striporama (5) ilustracija: Striporama, Marko Bjankini

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Еј Младости

    07:53 // 6. 8. 2023.

    Мирко и Славко - пази Мирко иде метак; хвала Славко,спасио си ми живот.

  • Vlada Niš

    20:28 // 5. 8. 2023.

    Odlično :-)

  • Jovan78

    19:08 // 5. 8. 2023.

    Mister No jedan od najjacih junaka! Poseticemo :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: