Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 18. 6. 2019.

| Društvo

Misterija koliko će najboljih učenika biti zaposleno u zdravstvu na jugu

Autor:J. C. M, B. A, Lj. F, LJ. M.Izvor:Južne vesti
zdravstvo
Ko i gde će biti primljen odlučuje Ministarstvo, kažu u zdravstvenim centrima na jugu; Ilustracija; foto: JV/V. M.

Koliko će od ukupno 400 najuspešnijih medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, čije je zapošljavanje najavilo Ministarstvo zdravlja, početi da radi u zdravstvenim ustanovama na jugu za sada je nepoznato. Sem u leskovačkoj Bolnici gde očekuju jednog ili dva nova radnika, u ostalim ustanovama nemaju informacije o tome da li će i koliko njih biti primljeno.

Ministarstvo zdravlja krajem maja saopštilo je da pokreće akciju zapošljavanja 400 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola i pozvalo ih da se prijave. Rok za prijave je istekao 4. juna i iz Ministarstva su naveli da će komisija izabrati one koji će dobiti posao.

U narednim danima razmatraće veliki broj pristiglih prijava, a kandidati, koji na osnovu uspeha tokom školovanja budu odabrani, uskoro će početi da rade u zdravstvenim ustanovama - saopšteno je iz Ministarstva.

Međutim, odgovora na pitanja koliko će njih biti zaposleno na jugu zemlje, na osnovu čega će biti odlučeno u kom gradu će i koliko njih biti primljeno, kao i da li su bolnice i domovi zdravlja slali podatke koliko im je radnika tih profila potrebno, iz Ministarstva zdravlja nema ni posle 12 dana od kada su im novinari Južnih vesti poslali mejl.

Jedino što je navedeno iz Ministarstva u zvaničnim saopštenjima jeste da će zapošljavanje biti u skladu sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Više informacija o tome koliko će medicinskih sestara, pedijatrijskih i ginekološko-akušerskih sestara biti primljeno nemaju ni zdravstvene ustanove na jugu zemlje, sem da očekuju možda neke radnike, ali napominju da o svemu odlučuje Ministarstvo.

800x600-Opsta-bolnice-Leskovac-decembar-2018-foto-Bojana-Antic Bolnica u Leskovcu očekuje jednog ili dva nova radnika; foto: B. A.Najbolji iz leskovačke Medicinske škole trebalo bi da počnu da rade u Opštoj bolnici u Leskovcu, potvrdili su nam u ovoj ustanovi.

Iako je to konkurs Ministarstva i oni će davati rešenja, prema nekim našim informacijama u Bolnicu bi trebalo da dođe jedan ili dvoje radnika - kažu u Bolnici.

U leskovačkom Domu zdravlja kažu da ih zasad niko nije kontaktirao i da ne znaju hoće li deo najboljih srednjoškolaca biti zaposlen kod njih.

U obe ustanove, kako kažu, fali srednji kadar, ali potrebne radnike nadomeštaju kroz javne radove, staž i stručnu praksu. I pored manjka radnika, kažu da dobro funkcionišu.

Piroćanci imaju samo obaveštenje Ministarstva da će se zapošljavati učenici sa visokim prosekom, ali ne i gde će se i koliko njih zaposliti.

Informacije od Ministarstva očekuju i u Zdravstvenom centru Vranje, gde kažu da pre toga ne mogu da se izjašnjavaju o ovoj akciji.

U niškom Domu zdravlja nemaju takođe infomacije o zapošljavanju, dok su iz Kliničkog centra oćutali na pitanja Južnih vesti. Zato se i ne zna da li konkurs za zapošljavanje 21 zdravstvenog radnika za stalno i 22 na određeno vreme koji su nedavno objaviljeni imaju veze sa ovom akcijom Ministarstva ili ne.


Ministarstvo svakog meseca obaveštavaju koji kadrovi nedostaju

800x600-dom-zdravlja-prokuplje-foto-lj-m Ako bude novih radnika, biće dobro; foto: LJ. M. Prokupačka bolnica "dr Aleksa Savić" u svakom trenutku ima potrebu za zapošljavanjem novih radnika, kako medicinskih tako i nemedicinskih. Međutim, konačnu reč o prijemu novih radnika daje nadležno Ministarstvo zdravlja, objašnjava direktorka bolnice Snježane Arsić.

Ona kaže da je upoznata sa konkursom ministarstva o prijemu najboljih učenika širom Srbije u zdravstvene centre, ali da od bolnice u Prokuplju niko nije tražio da se izjasni o prijemu i potrebama novozaposlenih.

Ukoliko bi nam poslali nekog radnika, nama bi dobro došao, jer nam fale kako medicinske sestre i tehničari, tako i doktori, pa i nemedicinski radnici - rekla je direktorka Arsić.

Ona dodaje da bolnica mesečno šalje ministarstvu brojno stanje zaposlenih, kao i podatak šta fali od kadrova tako da nadležni imaju uvid na kojim pozicijama je deficit u kadrovima.

Ista situacija je i u Domu zdravlja u Prokuplju, gde nadležni u ovoj ustanovi znaju za akciju Ministarstva, ali od njih niko nije tražio ni jedan podatak. Direktorka Zorica Momčilović pojašnjava da postoji potreba za kadrovima i novim radnicima, ali da o svemu odlučuje ministarstvo, pa i o tome da li će neko od 400 najboljih đaka dobiti posao baš u prokupačkoj ustanovi.

Inače, iz Ministarstva zdravlja su naveli da će kandidati koji tokom ove akcije ne budu među 400 odabranih, imati priliku da se opet prijave u decembru, kada će akcija zapošljavanja najboljih diplomaca srednjih medicinskih škola biti nastavljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pfc

    11:05 // 29. 6. 2019.

    nazalost nece najbolji....nego najpodobniji ka kod svaku vlast u zadnjih 30 godina.
    A ti narode idi na mitinzima zarad sendvica i tako zadnjih 30 god.

  • cale

    20:57 // 18. 6. 2019.

    Kao i do sada.Ko ima para,vezu,i stranacke ljude,njegova deca zaposlice se.

  • Natali

    12:53 // 18. 6. 2019.

    Uspešni mogu biti posle godina rada.Ovde se zapošljavaju deca imućnih,poznatih,politički podobnih.I zna se ko ih bira i odlučuje.Pišite istinu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: