Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 10. 7. 2023.

| Društvo

Misterije izveštaja Inspekcije rada u Nišu - rukopis nečitak, potrebno dešifrovanje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
izveštaj inspekcija
Izveštaji javni, ali sadržaj sakriven u nečitko ispisanim redovima; foto: Printscreen

Isplata jubilarne nagrade, bezbednost i povrede na radu, ocena sposobnosti vozača sanitetskih vozila i zapošljavanje bez javnog konkursa - neke su od oblasti kojima su se inspektori rada bavili u više niških ustanova i preduzeća ove godine. Međutim, šta su utvrdili i naložili ne može se protumačiti u kopijama izveštaja koje su dostavili Južnim vestima, zbog nečitkog rukopisa.

Južne vesti poslale su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zahtev za dostavljanje kopija izveštaja sa inspekcijskih nadzora, koji su tokom prvih pet meseci ove godine obavljeni u nekoliko ustanova i preduzeća, pa i u Upravi za imovinu i održivi razvoj.

Iz Ministarstva su najpre tražili produženje roka za slanje odgovora, a zatim je, više od mesec dana od slanja zahteva, Inspektorat za rad poslao kopije izveštaja. Međutim, sadržaji nekih od kopija skoro u potpunosti su nejasni jer su ručno, nečitko ispisani.

Na to da li mogu da dostave čitke i prekucane tekstove, Slavica Vojinović iz Ministarstva, ovlašćena za postupanje po zahtevima za informacije od javnog značaja, koja je kopije i dostavila, ne odgovara od srede.

Tako ostaje pitanje šta je tačno utvrđeno prilikom nadzora u niškom Zavodu za urgentnu medicinu, gde je rađen uvid u ocenu sposobnosti vozača sanitetskog vozila, kao i nadzor koji se tiče formiranja Odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

U nečitko ispisanim redovima “kriju se” i informacije o nadzorima u JKP Tržnica, JKP Mediana, Zavodu za urbanizam i Gradskoj upravi za imovinu i održivi razvoj.

Ono što je moguće videti iz štampanih delova izveštaja jeste da su inspektori rada ispitivali oblast radnih odnosa u Dečijem kulturnom centru, nakon što se radnik požalio da nije dobio jubilarnu nagradu za 35 godina rada.

U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da se podnosilac predstavke obraćao sa zahtevom za isplatu jubilarne nagrade za navršenih 35 godina radnog staža i da mu je nadzirani subjekt odbio zahtev odgovorom na zahtev. Na taj način nadzirani subjekt nije postupio u skladu sa članom 192 Zakona o radu, jer na zahtev podnosioca predstavke nije doneo rešenje o utvrđivanju njegovog prava iz radnog odnosa - piše u jednom od izveštaja.

Ispitivali su inspektori i moguće povrede prava iz radnog odnosa, u oblasti radnog mesta, opisa poslova, premeštaja, koeficijenta, zarade i rasporeda radnog vremena na Institutu za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja”, gde su pre nadzora procenili srednji nivo rizika.

Povod je prijava radnice koja je radila u koronarnoj jedinici sa koeficijentom 14,77, dok je smatrala da treba da ima koeficijent 15,32 i da nije adekvatno za svoj posao plaćena. Poslodavcu je naloženo da o tome dostavi pisano izjašnjenje, piše u izveštaju.

Utvrdili su inspektori i da je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu bilo zapošljavanja bez konkursa, ali uz saglasnost Ministarstva zdravlja za novo zasnivanje radnog odnosa, kao i da Naissus i Mediana ispunjavaju uslove da se u njima obavlja dualno obrazovanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milovan

    08:02 // 15. 7. 2023.

    A kada je u Srbiji bilo drugačije.???
    Od prvog svetskog rata.
    Pa shvatite da je narod takav.I nemoze biti drzava bolja od naroda.
    Od gov.na se pita nepravi.
    Kada narod bude bolji,sve ce biti bolje.
    Razmislite.

  • Werko

    18:49 // 13. 7. 2023.

    Hahahahahahahahah e ovde su sami sebe pobedili. Ovo je za kod Kesića.

  • Šveđa

    10:45 // 11. 7. 2023.

    Koja budala je smislila igrališta u prostoru između stambenih zgrada? Narod sprema protest, ne može da spava!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: