Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 9. 2. 2021.

| Društvo

Mlada naučnica iz Niša jedna od 10 najboljih svetskih istraživača u košarci

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Emilija Stojanovic; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.
Mlada niška naučnica ponovo uspešna; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.

Jedna od 10 najboljih svetskih eksperata u košarci, prema najnovijoj Expertscape listi, jeste i 28-godišnja naučnica Emilija Stojanović iz Niša koja je u svet nauke ušla tek pre 4 godine, ali kažu da je za to vreme već doprinela međunarodnom ugledu naučnika iz Srbije.

Emilija Stojanović je 2019. godine nagrađena prestižnom stipendijom koja je namenjena ženama u nauci, za spoj medicine i sporta.

Kako navode u saopštenju, Nišlijka se našla i među najboljim svetskim istraživačima u košarci, na listi Expertscape koja od 1997. godine rangira istraživače i institucije iz celog sveta prema njihovoj stručnosti i ekspertizi u više od 29.000 biomedicinskih tema.

Lista Expertscape, na kojoj se u top 10 svetskih stručnjaka našla i dr sci. Emilija Stojanović formirana je na osnovu broja objavljenih naučnih radova od 2010. godine u prestižnim časopisima sa većim impakt faktorom, a koji su indeksirani u Web of Science. Uspeh mlade naučnice iz Niša utoliko je značajniji jer je ona u svet nauke ušla pre samo četiri godine nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (Niš) - dodaju u saopštenju.

Podsećaju da je Emilija uspešnu košarkašku karijeru zamenila još uspešnijom naučnom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja koji je na Šangajskoj listi prošle godine bio između 101. i 150. mesta najboljih fakulteta sporta na svetu i jedini je iz Srbije na toj rang-listi.

Ističu da ova mlada naučnica, koja je nedavno bila na čelu tima koji je utvrdio da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije, ostvarenim rezultatima ruši predrasude da neko ko dolazi iz oblasti nauka o sportu ne može biti uspešan i u medicinskim naukama i to na svetskom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Janko i Marko

    20:30 // 11. 2. 2021.

    Nauka u kojoj neko sa tek završenim FSFV predvodi ekipu redovnih profesora sa medicine? Nešto se ne uklapa. Ili smo oguglali...

  • MM

    15:24 // 11. 2. 2021.

    Otkad to Difovci postadose eksperti u kardiologiji? Nemam nameru da omalovazavam fakultet, ali molim vas!!!!! Internisti zavrsavaju 6 godina medicinu plus 4 godine specijalizaciju, koliko nam je poznato, a ovo znaci sta- zavrsis DIF i postajes ekspert za medicinske nauke???!!!!

  • Goran

    14:10 // 11. 2. 2021.

    Izvinite,a kojim povodom je izašao tekst? Znamo da talenta ima i na mnogim fakultetima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: