Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 5. 12. 2012.

| Društvo

Mlade brine nezaposlenost

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
mladi
ilustracija; foto: mladivolonteri.org

Oko 60% mladih iz Niša smatra da je njihov najveći problem nezaposlenost i siromaštvo, pokazali su rezultati istraživanja niške organizacije "Proaktiv".

Zabrinjavajući su i podaci da oko 32% mladih ne vidi svoju budućnost u ovom gradu, a da je 25% ispitanika, među kojima su uglavnom mlađi srednjoškolci, neodlučno po ovom pitanju.

U ovoj organizaciji kažu da ipak postoje načini za rešavanje ovog problema i da su već zabeleženi primeri dobre prakse. 

Među njima je program "Biznis mladih Srbije" koji je realizovan u niškoj kompaniji "Tagor", a posle kog je posao dobilo 6 radnika.

Ova kompanija preko programa organizacije "Smart kolektiv" i Nacionalne službe za zapošljavanje dobila je mogućnost da na dva meseci angažuje 8 volontera praktikanata. 

Uz novčanu naknadu za rad, njima je omogućeno sticanje stručne prakse. Većina njih nakon toga dobila je posao.

- Iako naknada nije velika, angažovanim praktikantima sigurno je od koristi. Pored prakse, oni dobijaju i mogućnost za usavršavanje. Bilo bi praktičnije da program traje duže od 2 meseca. Ovo je dobar program za firme koje su u fazi ubrzanog razvoja jer sam Zavod za zapošljavanje vrši predselekciju radnika i to nam štedi vreme i angažovanje - kaže Tamara Jovanović, direktorka kompanije.

zaposljavanje ilustracija; foto: tagor.mycpanel.rs

Firma je ponovo konkurisala za ovaj program i trenutno je angažovno 5 volontera.

U organizaciji "Proaktiv" kažu da bi veliki podsticaj i ohrabrenje da započnu sopstveni posao mladi dobili i kada bi imali materijalnu podršku države u prvim godinama rada.

Takođe, jedan od pomoći bi im bilo i kada bi na tržištu vladala zdravija konkurencija i kada bi mogli da dobiju povoljan kredit.

Rezultati predstavljeni i drugim gradovima

Pomenuti rezultati istraživanja bili su i tema konferencije o stanju i perspektivama na tržištu rada i planovima zapošljavanja, koja je održana u Nišu. U ovaj program uključeni su gradovi Niš i Leskovac i opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han.

Prema rečima organizatora, cilj ovakvih konferencija je da se na osnovu analiza i rezultata istraživanje pokrene dijalog o mogućnostima za uspostavljanje planova za zapošljavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • trt

    17:12 // 6. 2. 2013.

    Da da, i posle 2 meseca ti poslodavac kaze ajde cao. Lopov do lopova

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: