Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 6. 2. 2015.

| Društvo

Mladi Vranjanci u borbi protiv trgovine ljudima

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
unnamed.jpg
Velika zainteresovanost mladih za Projekat

Udruženje “Pokret za jednakost” uz podršku Grada Vranja počelo je realizaciju neobičnog projekta “Reci NE!” koji se bavi se problemom modernog ropstva.

Koordinatorka Projekta Rosa Drmonjić kaže da se radi ovisoko globalizovanom fenomene koji pogađa sve i predstavlja najgrublje najgrublje kršenje ljudskih prava.

Osnovni cilj projekta je naučiti mlade ljude kako da prepoznaju ovaj fenomen, kako da zaštite sebe i bližnje i kome da se obrate za pomoć – kaže Drmonjićeva.

Ona naglašava da svi mogu da budu trgovci ljudima, ali i svi mogu da budu njihove žrtve.

Trgovina ljudima se smatra jednom od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, između ostalog zbog toga što bilo koju drugu robu možete prodati samo jednom, a čoveka, ženu, dete možete prodavati bezbroj puta i zbog toga smo odlučili da radimo na preventivi – kaže Drmonjićeva za Južne vesti.

Ipak, kako bi delovali preventivno i edukovali vranjske srednjoškolce, odustali su od suvoparnih predavanja i zauzeli malo drugačiji pristup. 2 Koordinatori i vršnjački edukatori

Iz svake srednje škole u Vranju odabrano je po petoro mladih, zainteresovanih da učestvuju u treningu za vršnjačke edukatore. Trening su vodili već oprobani predavači, a učestvovali su i policijski inspektori koji se svakodnevo na terenu bave ovom problematikom. Po završenom treningu, mladi su imali zadatak da kreiraju predavanja u vidu radionica za svoje vršnjake u školama i prenesu im osnovnu informaciju – objašnjava Drmonjićeva.

Ispostavilo se da su ovi mladi predavači ozbiljno shvatili svoj zadatak i svakodnevno na radionicama u svojim školama drže predavanja na ovu temu, a prema rečima koordinatorke, i njih same je iznenadio broj mladih ljudi koji žele da dobiju informacije na ovu temu.

Bilo je zadovoljstvo raditi sa našim drugarima iz ostalih škola i sa tako divnim ljudima iz Nevladine organizacije, na projektu "Reci NE!". Oni su pokušali da nam sve to približe na najbolji način kako bi mi mogli da prezentujemo sve to našim drugarima. Zaista jedno divno iskustvo i jako dobra saradnja između članova grupe i organizatora - kaže Milica, jedna od učesnica  na Projektu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: