Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 30. 3. 2016.

| Društvo

Mladi iz 8 država u ulozi delegata Evropskog parlamenta

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Konferencija-EU.JPG
Srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne, Mađarske, Grčke, Švedske, Nemačke, Srbije i sa Kipra na Genralnoj skupštini; foto: EU kutak Niš

Kako funkcioniše Evropski parlament kada na Generalnoj skupštini raspravlja o obrazovanju, migrantima, terorizmu, vladavini prava i obaveznoj vakcinaciji naučilo je na konferenciji "Preko i izvan granica - poštovanje različitosti" u Nišu 60 srednjoškolaca iz 8 država.

Konferencija-EU-2 Komiteti raspravljali o rezolucijama koje su sami donosili; foto: EU info kutak NišTokom vikenda đaci iz Hrvatske, Bosne, Mađarske, Grčke, Švedske, Nemačke, Srbije i sa Kipra su u sali Skupštine grada dobili uloge delegata ovog zakonodavnog tela Evropske unije, a komiteti su na zasedanju poput generalne skupštine raspravljali o rezolucijama koje su sami predložili.

Zaključili smo da je saradnja između evropskih zemalja ključna za napredak i jedino zajedno možemo da napravimo promene na bolje - kazao je "predsedavajući" Markos Merkousri iz Mađarske.

Srednjoškolci su stekli direktan uvid u to kako izgleda razmatranje aktuelnih pitanja važnih za evropsku zajednicu i davanje rešenja za konkretne probleme.

Ovaj događaj je značajan, ne samo zato što mladi imaju priliku da se neformalno obrazuju i nauče nešto više od onoga što naš obrazovni sistem nudi, već i zato što mogu da nauče dosta o multikulturalnosti i međusobnoj saradnji - kaže Milica Starinac iz Evropskog parlamenta mladih Srbije.

Ova omladinska organizacija konferenciju je organizovala uz pomoć EU info kutka Niš.

Nastavljamo da podržavamo omladinske inicijative koje spajaju mlade iz različitih zemalja, razvijaju njihove kapacitete i unapređuju opšte akademsko i profesionalno okruženje - kaže Danijela Vučić iz EU info kutka Niš.

Evropski parlament mladih Srbije, osnovan 2006. godine, sa još 40 nacionalnih predstavništava čini međunarodnu omladinsku mrežu Evropski parlament mladih.

Konferencija-EU-3 Ostili je kako je to biti u Generalnoj skupštini; foto: EU info kutak Niš

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: