Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 14. 3. 2021.

| Društvo

Mladi iz Lebana posadili tuje ispred Gimnazije i Dnevnog boravka “Sunce”

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Sađenje tuja - Lebane
U akciji učestvovalo dvadestak mladih; foto: Privatna arhiva

Dvadestak mladih zasadilo je tuje u dvorišta Gimnazije i Dnevnog boravka za decu i omladinu sa invaliditetom “Sunce” u Lebanu. Ova volonterska akcija za njih, kažu, nema samo ekološki značaj, već ističu i međusobno i druženje sa decom iz boravka koja nisu često uključena u aktivnosti van boravka.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Jelena Stanojević kaže da srednjoškolci u Lebanu rado volontiraju i smatra da takve organizacije osim što doprinose zajednici, pomažu mladima da nadograđuju sebe jer sreću zanimljive ljude.

Sađenje tuja - Lebane foto: Privatna arhiva Da je vannastavno angažovanje bitno za motivaciju mladih kaže nastavnica srpskog jezika u Gimnaziji.

Konkretno u ovom slučaju, oni podižu svest i o očuvanju životne sredine. Osim u školskom dvorištu, oni sade tuje i ispred Dnevnog boravka za decu sa invaliditetom, a to je za njih jako značajno, jer se radi o mladim ljudima koji ulaze u neki novi svet i upoznaju ga stičući iskustva na ovaj način. Oni su se već sretali sa decom iz boravka, radili smo radionice sa njima, što je jako važno, jer se tako mladi ljudi orjentišu ka nekim pametnijim sadržajima, osim onih koji ih uglavnom preokupiraju - kaže ona.

Sađenje tuja - Lebane foto: Privatna arhiva Prema rečima negovateljice u Dnevnom boravku “Sunce” Nevene Stamenković, ta ustanova postoji već 11 godina i trenutno imaju 8 polaznika - najmlađi ima 12, najstariji 22 godine, a akcije u kojima se zajednica seti tih ustanova su vrlo retke.

Obično to bude uoči nekih praznika, ali zaista nije često. A ovoj deci svako uključivanje u bilo kakav događaj ili akciju mnogo znači, jer su obično su izopšteni iz takvih organizacija, a oni su veseli i vole da se druže. Dvojica polaznika rado se uključilo u akciju i pomoglo vršnjacima da posade tuje u njihovom dvorištu - kaže Stamenkovićeva.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MISCHA

    21:38 // 15. 3. 2021.

    Odlicno,vise zelenila,vise svezeg vazduha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: