Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 18. 5. 2018.

| Društvo

Mladi iz Leskovca neguju kulturu pisanja

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
mladi autori
Deo svog stvaralaštva sugrađanima su predstavili sinoć u "Murphy Pub-u", foto: B. A.

Iako još nisu odlučili šta će studirati, četvoro maturanata leskovačke Gimnazije, polaznici Škole kreativnog pisanja, u jednom su saglasni - od pisanja priča, eseja, ali i ozbiljnijih dela, neće odustati, naročito što su kroz časove sa profesorima u “školici” pisanje još više zavoleli.

Luka Stojanović, Marija Đorđević, Andrea Cvetanović i Kika Stojanović polaznici su prve Škole kreativnog pisanja koju su u Leskovcu vodili profesori književnosti Vladimir Mičić i Predrag Stanković, kao i književnik Saša Stojanović.

U nekim trenucima im je, priča Luka Stojanović, bilo teško da svoje obaveze usklade sa ovim časovima, ali su zadovoljni konačnim rezultatom. Luka je naročito ponosan jer je priča koju je napisao na ovim “sesijama” osvojila 3. nagradu na književnom konkursu za kratku priču “Vukašin Conić”.

Nagradu sam dobio za kratku priču “Juriš slobode” koju sam napisao u okviru Škole kreativnog pisanja. Glavna prednost ove škole je što se moglo čuti drugo mišljenje o sopstvenoj priči, o eventulanim greškama. Najveće dostignuće je zapravo što smo, kroz rad sa predavačima, svi mi razvili kritičku dimenziju - objašanjava Stojanović.

Teme o kojima su pisali, kaže Marija Đorđević, bile su raznorazne. Ona se kroz esej osvrnula na život i delo poznatog niškog pesnika Branka Miljkovića, a za nju je ova škola bila mogućnost da, kako kaže, spozna svoje potencijale.

Rad sa strpljivim ljudima koji imaju iskustva, mnogo znači nama mladima koji želimo da nastavimo da se bavimo ovim poslom. Svima koji pišu preporučila bih da idu na ovakva predavanja i škole, jer će upravo u ovakvim grupama spoznati svoje potencijale i mogućnosti - kaže Marija.

Iako je u prvoj generaciji bilo malo polaznika, objašnjava profesor Vladimir Mičić, u pitanju su kvalitetni ljudi za koje će, kako kaže, ovaj grad tek čuti.

Bilo je zadovoljstvo raditi godinu dana sa ovim divnim mladim ljudima. Pokazali su izuzetan talenat i želju za radom. Nadamo se da ćemo i ove godine oformiti grupu sa kojom ćemo raditi u Školi kreativnog pisanja - kaže Mičić.

Školu kreativnog pisanja, objašnjavaju, organizovali su sa idejom da mladim neafirmisanim talentima pruže priliku da se probiju na književnoj sceni, da im pomognu u radu, kako bi njihova dela “ugledala svetlost dana”.

I u toku ove godine, dodaju, trebalo bi da organizuju predavanja, a detaljne informacije o prijavama, mestu i vremenu održavanja Škole kreativnog pisanja, biće poznate uskoro.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Dojcinovic

    17:37 // 18. 5. 2018.

    O, da, pamtim jos nastup u Marfi pabu sa Ticmijem Gostima iz Makedonije na Besni pesni zimus.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: