Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 30. 5. 2016.

| Društvo

Mladi iz Niša i Bijeljine prekrečili grafite mržnje

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
krecenje
Mladi iz Niša i Bijeljine u lepoj akciji krečenja fasade; foto: Centar za razvoj civilnih resursa

Pošto im, kako kažu, govor mržnje smeta, pa u svojim gradovima ne žele da vide npogrdne i preteće grafite, grupa mladih iz Niša i Bijeljine danas je prekrečila natpise “Nacionalni stroj”, “1389” i “Smrt Ciganima” na jednoj zgradi u cenru Niša.

Sada je, zahvaljujući njihovoj akciji, a uz saglasnost skupštine stanara, ova zgrada u Ulici Nikole Pašića 20 očišćena od grafita koji nose poruku mržnje, netolerancije i diskriminacije.

krecenje2 Nakon Bijeljine, došao red i na Niš; foto: Centar za razvoj civilnih resursaFasadu je krečilo dvadesetak entuzijasta, uglavnom srednjoškolaca i studenata, koji sarađuju na prekograničnom projektu Omladinskog savjeta iz Bijeljine i Centra za razvoj civilnih resursa iz Niša, koji nosi naziv “Tolerancija bez ograničenja”.

Nakon što su Nišlije februara njima pomagale da očiste fasade, sada je šestoro Bijeljinaca došlo ovde sa istom tom idejom kako bi, kroz druženje i zabavu, učinili i nešto pozitivno za lokalnu zajednicu.

Prema rečima Milana Marinkovića iz Centra za razvoj civilnih resursa, ono što spaja mlade Nišlije i Bijeljince je to što i jedni i drugi žive u multikulturnim sredinama u kojima je, kako kaže, naročito važno širiti ideje nenasilja.

Nama mladima zaista smeta to što se na fasadama zgrada institucija osvanjuju grafiti, jake reči, grube poruke. Mladi žele da samoinicijativno takve grafite uklone i ovaj projekat je prilika za to - kaže on.

krecenje3 Lep primer i ostalim omladincima; foto: Centar za razvoj civilnih resursaPrema njegovim rečima, prvobitna ideja je bila da se kreči i fasada zgrade broj 16, ali kako nisu uspeli da dobiju dozvolu stanara, od toga se odustalo.

Kako su izgledale akcije prekrečavanja fasade u Nišu, ali i februara u Bijeljini, zainteresovani mogu pogledati na izložbi fotografija večeras od 20 sati u kafiću “Paris Art”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • novica cerović

    17:47 // 31. 5. 2016.

    a ono ŠEŠELJ SRPSKI HEROJ na svakoj tarabi

  • milica

    06:06 // 31. 5. 2016.

    Onoga ko pise,milicija treba da odvede kuci,sprej u ruke,pa neka pise po svojoj dnevnoj sobi.

  • Okrečite Niš

    01:05 // 31. 5. 2016.

    Ne razumem šta fali natpisu: 1389? Šta je tu uvredljivo? U ostalom, grad je pun grafita, a izuzetno su retki stvarno kvalitetni, tako da bi bilo posla za krečenje cele godine.

    • buca

      09:56 // 31. 5. 2016.

      Fali,sine,mnogo.Koliko god neki grafiti bili lepi,ne mogu se ispisivati na tudjim zgradama,na tudjoj imovini.Uzmi boje,pa pisi u svojoj i na svojoj kuci,ili si ti od onih: NIJE MOJE,BAS ME BRIGA.E,pa,vidis sine,ovo je nas grad,treba ga cuvati i negovati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: