Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 23. 10. 2019.

| Društvo

Mladi iz Niša i Lebana uče đake robotici i pomažu u odabiru karijere

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
mladi taenti, niš lebane, superste
Projekti mladih iz Niša i Lebana među 10 nagrađenih, foto: Superste

Razvijanjem svojih projekata, koji su nagrađeni na ovogodišnjem Superste konkursu, mladi istraživači iz Niša i Lebana, olakšaće osnovcima i srednjoškolcima iz njihovih krajeva učenje programiranja, ali i pomoći oko odabira karijere. Projekti ovih mladih ljudi nagrađeni su sa milion dinara koji će oni dalje iskoristiti za usavršavanje i realizaciju.

Ideja 17-godišnje Teodore Srećković, učenice Gimnazije u Lebanu, je da pomoću mikrobit setova osnovce uvede u svet programiranja i robotike. Plan njenog projekta Micrizord je da izradi 10 edukativnih setova koje će pokloniti osnovnim školama iz manjih mesta na jugu Srbije. teodora, mladi, lebane, superste Teodora planira na napravi 10 mikrobit setova i pokloni ih školama na jugu, foto: Superste

Na ovaj način ću osnovce uvesti u svet programiranja i robotike. Učenici će moći da kroz onlajn kurs uče osnove programiranja preko mikrobit džepnog računara. Celokupan Superste konkurs je za mene bio neverovatno iskustvo jer se bavim programiranjem i uživam u tome da svoje znanje prenosim drugima - kaže Teodora.

Među pobednicima na ovogodišnjem konkursu našli su se i Nišije Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, sada već studenti Elektronskog fakulteta u Nišu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

mladi, niš, superste Nišije osmislili kako da maturantima pomognu u odabiru karijere, foto: Superste Njihov projekat Pick and choose maturantima pomaže u odabiru fakulteta i buduće karijere. Na ideju su došli jer su i sami, kako kažu, skoro prošli kroz “muke” oko biranja fakulteta, pa su želeli da osmisle način da drugima pomognu u prevazilaženju ovog izazova.

Ovaj program treba da pomogne srednjoškolcima u odabiru karijere tako što će učesnici imati organizovane posete i obilaske različitih firmi u Nišu i licem u lice razgovarati sa zaposlenima. Jedino pokazivanjem svih aspekata zanimanja i radnih okruženja mladima može pomoći oko izbora karijere - kaže Pavle.

Ova dva projekta nastala su u okviru Youth Innovation Centra, programa koji mladima pruža prostor da razviju svoje ideje i pronađu budući poziv, a u tome im pomažu eksperati iz oblasti marketinga, dizajna, pisanja projekata.

U finalu konkursa učestvovalo je 20 mladih talenata, a novčanu i organizacionu podršku za dalje razvijanje dobilo je njih 10.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: