Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 25. 6. 2019.

| Društvo

Mladi kao najugroženija kategorija u Srbiji zbog siromaštva

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Proaktiv
Izdvajaju i osnivanje zadruga kao posebni vid mentorstva, koji se u ruralnim sredinama pokazao kao dobar; foto: Medija centar Niš

Istraživanje Ujedinjenih nacija kaže da su mladi u Srbiji po pitanju siromaštva najugroženija kategorija. Čak i oni koji su visoko obrazovani, a u dvadesetim su godinama, spadaju u teže zapošljivu kategoriju, zbog čega je niška organizacija "Proaktiv" sprovela istraživanje i izradila detaljan plan kako treba ubuduće da se pristupa mladima. Zaključci su da su neophodni edukacija, monitoring i informisanje.

Radom sa fokus grupama, poput organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava, poslovnog sektora, medija i mladih, u gradovima Nišavskog i Topličkog okruga ljudi iz "Proaktiva" su prikupili podatke, a zaključci su iskorišćeni za dokument sa prekporukama.

Najkraći i najjasniji zaključak čitavog ovog rada izneo je koordinator projekta Nenad Stojanović.

Mladi znaju šta žele, samo je potrebno da ih saslušamo - poručuje Stojanović.

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, kaže autor Protektinog istraživanja Nebojša Rančić, po pitanju indeksa siromaštva u Srbiji nisu najugroženiji penzioneri, već mladi. Pokazatelj je sama činjenica da je veliki broj onih koji u dvadesetim godinama niti su u u obrazovnom sistemu, niti se obučava za neki posao, niti radi.

Ne postoji organizovani sistem za karijerni razvoj. Nacionalna služba je napravila iskorak sa tih 500 praksi godišnje, ali nije dovoljno kada pogledamo ukupan broj mladih koje je potrebno uključiti u sistem, ili da rade ili da budu uključeni u neku vrstu obrazovanja ili obuke - kaže Rančić.

Posledica toga što neko mlad i obrazovan spada u teško zapošljivu kategoriju je neizainteresovanost i apatija. Deo odgovornosti snose i nerealna očekivanja mladih podstaknuta lošim primerima, priča Rančić, pa oni odmah očekuju visoke pozicije i plate i ne prihvataju da se kreće od mesta pripravnika. Zato, sem sistemskih promena, potrebna je i promena vrednosti, a mladi Evropsku uniju vide kao alat za ovu promenu.

U nekim zemljama mladi promene 6 do 7 zanimanja i 20 radnih mesta. To ovde možda deluje kao stresno, ali njima to nije. Postoji sistem zbrinjavanja dok se ne nađe novi posao. Kod nas kad čovek izgubi posao i ima ideju da je gotovo sa egzistencijom za vjek i vjekova - kaže Rančić.

Paket usluga koji je potreban su informisanje, edukacija i mentoring, što, priča Rančić, treba da zaživi u lokalnim zajednicama. Tu je i koncentrisanje udruženja i kancelarija za mlade na goruće probleme, a ne organizovanje zabavnih događaja, poručuje Rančić, kao i osnivanje razvojnih centara koji bi bili spojevi nauke i biznisa, što je strateško rešenje i mladi tu vide svoju šansu.

Prekopotrebne su stručne prakse, sa obaveznim mentorstvom. Koz budžetske pare može se pospešiti neformalno obrazovanje, mogu organizacije koje rade sa volonterima, one koje rade obuke i treninge sa licenciranim predavačima - kaže Rančić.

Tako su neke od ključnih stvari koje mladi vide kao put za njihovu bolju budućnost sinhronizovanje obrazovanja sa ponudom posla, širenje kruga mladih koji učestvuju u oblicima neformalnog obrazovanja, kao i sistematizacija svih programa stručnih praksi i neformalnog obrazovanja, odnosno prikupiti ih na jednom mestu i omogućiti svima pristup.

Volonterske organizacije vide kao dobar vid sticanja prakse, ali dodaju da bi trebalo da poslodavci znanja stečena neformalnim putem više uvažavaju. Tu je i razvijanja modela socijalnog preduzetništva, ali i to da budu u nadzornim i upravnim odborima, kako bi i sami dobili priliku da učestvuju u važnim pitanjima. Izdvajaju i osnivanje zadruga kao posebni vid mentorstva, koji se u ruralnim sredinama pokazao kao dobar.


Želje mladih u Srbiji u skladu sa novom strategijom EU

Sa 2019. godinom krenulo se i sa novom strategijom za mlade u Evropskoj uniji, a ideje mladih u Srbiji, kada je reč o unapređenju sopstvenog položaja, poklapaju se sa planom EU.

Strategija EU ima 4 osnovna cilja, priča Rančić, a prvi od njih je omogućavanje mladima da sami budu arhitekti sopstvenih života, da se osposobe da se nose sa životom.

Drugo je ohrabriti i opremiti mlade ljude sredstvima potrebnim da postanu aktivni građani, nosioci solidarnosti i pozitivne promene, inspirisanih vrednostima EU i evropskog identiteta. Poboljšati političke odluke koje se tiču mladih, u svim sektorima, posebno njihovo zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu uključenost. Doprineti iskorenjavanju siromaštva kod mladih, diskriminacije, promovisati socijalno uključivanje mladih - priča Rančić.

Raščlanjivanjem ovih postulata stiže se i do onoga što mladi u Srbiji smatraju putem za njihov bolji položaj i lakše zapošljavanje.

Mladi gledaju na proces kao nešto dobro, smatraju da bi trebalo da budu više uključeni. U procesu vide prihvatanje standarda, usklađivanje, ne pregovore. Treba koristi integraciju za korenite promene. Pitaju se koliko će Evropa dotaći neke delove Srbije, posebno ruralne - priča Rančić.

Nastavak ovog projekta je njegova prezentacija lokalnim samouprava, a umesto zaključka im poručuju da ukoliko uvaže samo tri od mnoštva poruka iz dokumenta koji su izradili - uradili su sve za budućnost mladih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Ložač

    16:45 // 4. 7. 2019.

    Rancic se od 90tih bavi politikom i ,,demokratijom" ,ali niko ne želi javno da kaže da svoju decu i bliske svoje ni u snu ne bi voleli da vide u Leoniju, Yuri...,već u drzavnim institucijama !!! Mladima na jugu , je to jedina opcija , a takve firme su trebale u Bg -u da se otvore, pa da vidimo ko bi se ,,zaposlio " ,i u kom broju !!!

  • Vera

    19:17 // 26. 6. 2019.

    Ova dvojica ne ulivaju poverenje. Samo uzimaju pare od EU za projekte, i ništa drugo iza njih ne ostaje.

  • Nislija

    11:49 // 25. 6. 2019.

    U i o mladima pricaju ovi preko 40... Pritom SNS nvo.... Bruka...

    • Kole

      13:07 // 25. 6. 2019.

      Ovaj sto prica pred penziju ko Bane.Imamo mi nase ko zastupa i mlade i sve izneverene gradjane. Ivane i Stankovicu svi smo uz vas. Manipulatorima STOP

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: