Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 11. 9. 2018.

| Društvo

"Mladi ne shvataju kako bi izgledao sistem bez korupcije"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti

Uprkos tome što je jedan od uslova ulaska Srbije u Evropsku uniju da u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 ustoliči institucionalnu borbu protiv korupcije, mladi u Srbiji ne mogu da shvate postojanje sistema bez ove pojave. Omladina se susreće sa korupcijom još od početka školovanja, kaže doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta mladih Srbije Marko Nedeljković.

Zabrinjava to što umesto da uče kako može da bude iskorenjena, Nedeljković kaže da mladi uče kako da žive sa korupcijom.

Ono čega se ja bojim je da ne shvataju kako bi izgledao sistem bez nje i to je nešto na čemu definitivno treba raditi. Od samog početka, kada mladi uđu i u osnovnu i srednju školu, oni se već odatle suočavaju sa korupcijom i ne razmišljaju uopšte o tome da ona može biti iskorenjena već uče kako da žive sa njom što mislim da ne bi smeo da bude slučaj - kaže Nedeljković.

Upravo korupcija je bila i jedna od tema Letnje akademije Evropskog parlamenta mladih koja je ove godine održana u Nišu. Mladi iz više od 30 evropskih zemalja bili su u Nišu gde su na konferenciji učili o tome kako da vode organizacije u svojim zemljama, od toga kako da prikupljaju novac. Teme su bile i regionalni razvoj i inkluzija.


"Mladi moraju da budu svesni svojih potreba i želja"

Aktivizam mladih kroz Evropski parlament ali i druge organizacije je, prema Nedeljkovićevim rečima, značajan za kasnije pronalaženje prakse ili posla. Osim toga, dodaje Nedeljković, mladi moraju da budu svesni svojih potreba i želja, ali institucije države i organizacije treba da ih usmeravaju.

Mladi moraju da shvate da niko neće raditi posao umesto njih. Ako oni sami ne budu želeli da rade za sebe, niko drugi neće raditi za njih. Moraju da budu svesni koje su njihove potrebe i šta žele da rade u životu. Ako nemaju nikakvog aktivizma, što bi rekao Cane, u ništa se i pretvore. Njima samo treba pokazati kako raditi na sebi, koji su sve to modaliteti. Evropski parlament mladih Srbije nije jedina nevladina organizacija, postoje mnoge druge koje se bave drugim temama - rekao je Nedeljković.

O tome kako je moguće postati član Evropskog parlamenta mladih Srbije, i drugim iskustvima doskorašnjeg predsednika, ali i Letnjoj akademiji ove organizacije pogledaje u emisiji "15 minuta".

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tmujo

    09:22 // 14. 9. 2018.

    nezavisno tuzilastvo je lepa zamisao ali neprimenjiva na nasem primeru jer kad lopuze podmazu i tamo nema nikog ko goni tuzilastvo .Nasa drzava se uspesno bori protiv svih vidova kriminala na manjim nivoima ali kad dodjemo do korupcije onda ili zastarelo ili nema dovoljno dokaza.Mnogo vise resursa angazujemo na nasilju u porodici napr.a to nije rak rana naseg sistema vec korupcija koja razara sve.

  • Nishlija

    21:36 // 12. 9. 2018.

    Svi shvataju da je institucija za sve pa i korupciju nas voljeni vodja. Zar je moguce da bude drugacije i postoje institucije koje bi radile takav posao?

  • Naissus

    19:28 // 12. 9. 2018.

    Ova zemlja je sistematski unistavana od osamdesetih. Trideset godina truda da nam se ovakav nacin zivota nametne i sad treba mlade da ucimo da se bore protiv korupcije ... Mnogi od tih mladih nemaju pojma sta korupcija znaci jer sa time zive od rodjenja. Kad nesto radis svakodnevno, to vremenom postaje rutina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: