Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 4. 6. 2019.

| Društvo

Mladi od odbačenih stvari pravili odeću, lampe i druge kreativne predmete

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
kreativna-reciklaza2-foto-indigo
Kreativna reciklaža i baštovanstvo; foto: Indigo

Da se od otpadaka lima mogu napraviti lampe i lusteri, odbačene gume mogu iskoristiti kao žardinjere za baštu, i od razne reciklažne robe napravi odeća - naučili su mladi Romi iz Niša koji su prošli kroz radionice koje su deo projekta “Papirnati život 2”.

kreativna-reciklaza3-foto-jv-tanja Od odbačenih stvari napravili modnu kreaciju; foto: T. R.Kako bi proširili svest o obrazovanju i ekonomski podržali mlade Rome da nastave školovanje i steknu nove veština kojima će lakše doći do zarade i posla, projektom “Papirnati život 2” su dobiljali pomoć oko domaćih zadataka, roditeljima je ukazano na loše strane preranog rada, a deca su učestvovala u radionicama “kreativne reciklaže”.

U kreativnim radionicama učestvovali su mladi ljudi iz naselja Crvena zvezda, koji su pravili odevne modele, lampe i lustera od raznih reciklažnih materijala u saradnji sa Zoranom Tairovićem, multimedijalnim umetnikom iz Novog Sada i predsednikom udruženja „Interkulturalni teatar III/40“.

Napravili smo sedam odevnih predmeta, a na radionici su učestvovala deca različitog uzrasta i mladi. Napravili smo različite odevne komade, od odeće za lutke, do komada kao što su teksas jakna i prsluk - kaže Petra Nikolić, jedna od učesnika radionice.

Umetnik Tairović objašnjava da je ideja se sve crpi iz umetnosti i kulture koje mogu da budu ekonomski oslonac lokalnog stanovništva. kreativna-reciklaza-foto-indigo Od lima stvarali lustere i lampe; foto: FB Indigo

Iz toga smo izveli novu koncepciju i nov projekat koji se zove “Papirnati život”, gde možemo da od reciklažne robe napravimo kreativne recilaže. Ono što ćemo dalje učiniti jeste proširenje. Pozvaćemo sve ljude koji žele da se uključe i bave kreativnom reciklažom, ali sarađivaćemo i sa nevladinim sektorom - kaže Zoran Tairović.

Projekat “Papirnati život 2” je, objašnjava Aleksandra Demirović koja je njegova koordinatorka, obuhvatao tri faze - prva je podrazumevala podršku u saradnji sa osnovnom školom “Sreten Mladenović Mika”, gde su pomagali deci oko domaćih zadataka. Druga faza projekta je bila radionica sa roditeljima kako bi se podigla svest i zaštitila se deca od preranog rada, a treća faza je kreativno-reciklažni centar.

Projekat realizuju Interkulturnalni teatar III/40 iz Novog Sada i Grupa za decu i mlade „Indigo“ iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    10:33 // 4. 6. 2019.

    Baš lep primer za današnju omladinu.Retka su takva deca

  • Mihajlo

    10:21 // 4. 6. 2019.

    Interesantan nacin za gubljenje vremena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: