Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:40, 31. 10. 2012.

| Društvo

Mladi stvaraju bolje okruženje

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
akcija-3

Uz finansijsku pomoć Vlade Srbije tokom leta u Nišavskom okrugu omladinske grupe organizovale su brojne sportske i kulturne događaje u kojima je učestvovalo oko 10.000 njihovih vršnjaka.

U ovim neformalnim grupama okupljeni su uglavnom srednjoškolci iz Niša i manjih okolnih sela koji su imali ideju i želju da u svom okruženju poboljšaju nešto. Kao rezultat njihovih akcija uređeni su sportski tereni i domovi kulture, očišćeni parkovi, neki učenici počeli su da se bave sportom.

mladi-i-akcija

U grupama su okupljeni drugovi iz škole ili iz sportskih klubova, iz navijačkih grupa ili komšije iz zgrade. Sve inicijative organizovane su u okviru programa "Mladi su zakon", a ove godine bilo ih je više nego ranije.

Važno je pomenuti da je sve rađeno volonterski, da učesnici akcija nisu imali honorare, a novac koji su dobili iskorišćen je za kupovinu farbi, četki, sportske opreme, majica ili osveženja. Ove aktivnosti mladi su realizovali uz pomoć organizacije "Proaktiv".

- Najvažnije je da mladi sa kojima smo tokom leta organizovali razne stvari sada razmišljaju drugačije. Oni su podstakli i svoje vršnjake da preduzmu nešto i reše svoje probleme. Mladi su kreativni i pametni, imaju dobre ideje, samo ih treba razbuditi i motivisati da se pokrenu. Postoje mehanizmi i institucije koje će ih podržati i ohrabriti, ali one im moraju biti dostupnije - kaže Topalović.

U "Proaktivu" kažu da je dobro što ovakve inicijative organizuju neformalne grupe. Oni kažu da je to pokazatelj da pored nevladinih organizacija i institucija kojima je ovo posao postoje i drugi zainteresovani da doprinesu boljem životu.

akcija1

Predstavnici malih neformalnih grupa čije su ideje bile realizovane kažu da "ljudi ne treba da čekaju da njihov prostor neko učini lepšim i boljim nego moraju sami da se potrude".

Podrška Ministarstva mladima

U "Proaktivu" kažu da osim Ministarstva omladine i sporta niko ne pomaže mladima, a da  su upravo oni ti koji će doneti bolje promene i da ih zato treba podržati.

- Kroz ovake inicijative malim neformalnim grupama omogućeno je da krenu od nule, da razviju svoje ideje, dobiju sredstva da ih ostvare i tako podstaknu i vršnjake da budu aktivni - kaže Ivan Topalović.

mladi-su-zakon

Nenad Borovčanin, sekretar Ministarstva omladine i sporta kaže je u u planu Nacionalne strategije za mlade da podrži volontarizam i aktivizam mladih i pomogne in u rešavanju njihovih problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin Mrkonjic

    20:16 // 31. 10. 2012.

    Bravo mladi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: