Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 25. 10. 2019.

| Društvo

Mladi u "Deli" prostoru tokom 24 sata traže rešenje da Niš "prodiše"

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Climathon Deli
25 mladih pokušava da reši goruće komunalne probleme Niša; foto: Facebook/Deli prostor

U ovom trenutku u 130 gradova u više od 40 zemalja održava se Climathon - hakaton koji se bavi klimatskim promenama, a među njima je i Niš. Pet timova, uz pomoć profesora, u Deli prostoru će tokom 24 sata tražiti rešenje za goruće komunalne probleme koji negativno deluju na klimatske promene, kako bi Niš "prodisao".

Climathon 2019 foto Facebook Deli prostor1 Timovi imaju 24 sata da smisle rešenje; foto: Facebook/Deli prostorHakaton je počeo 25. oktobra u 10 sati. U narednih 24 sata, koliko će trajati, učesnicima će biti obezbeđeno sve neophodno za kvalitetan rad: internet, obroci, piće, deo za odmor i spavanje. Putem multidisciplinarnog pristupa ekipe će tokom Climathona pokušati da nađu rešenje za komunalne probleme u Nišu, koji imaju uticaj na klimatske promene.

Kako se u poslednjih nekoliko zima Niš suočio sa velikim zagađenjem vazduha, organizatori iz udruženja ENECA i Proaktiv u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Mašinskim fakultetom u Nišu i Sekreterijatom za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, odlučili su da ovogodišnja tema hakovanja klime bude način na koji će Niš prodisati punim plućima - kažu u Deli prostoru.

Climathon 2019 foto Facebook Deli prostor2 Pobednici će biti proglašeni sutra; foto: Facebook/Deli prostorKako bi sve bilo u skladu sa najmodernijim dostignućima, timovima pomažu mentori sa Prirodno-matematičkog i Mašinskog fakulteta. Jedna od njih je profesorka Gordana Stefanović koja ističe da je ideje potrebno sprovesti na nov način, kako bi se čovečanstvu pružilo rešenje za klimatske promene.

Moraju mladi da budu ti koji će nositi te napredne ideje i oni koji će ih stvarati. Mi ih učimo da razmišljaju na jedan proaktivan način, dajemo im bazna znanja, ali ono što mi očekujemo od tih mladih ljudi – to su ideje - pojašnjava Stefanovićeva.

Climathon 2019 foto Facebook Deli prostor4 Mladi imaju i pomoć mentora; foto: Facebook/Deli prostorTrenutno 25 mladih, podeljeno u 5 timova radi upravo na jednoj takvoj ideji. Najbolji će biti proglašeni 26. oktobra i biće nagrađeni sa 50.000 dinara, kao i 12 sati besplatnih konsultacija iz oblasti cirkularne ekonomije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aa Bb Cc

    13:07 // 26. 10. 2019.

    Oni ce nas oprave.

  • beslovesnost

    11:54 // 26. 10. 2019.

    Имамо ли неку Српску реч за хакатон и цлиматхон?
    Шта присутни раде на хакатону и цлиматхону? хакају и цлимају?

    Нема ништа од нас док нам у свести одзвањају енглеске речи, нисмо ми енглези.

    Уместо речи хакатон и цлиматхон нека се користе речи радионица, савет, скуп, обука, истраживање, размена мишљења ...

    Сигурно постоје и друге речи из нашег језика које се могу употребити ...

    • Milutin M.

      17:52 // 26. 10. 2019.

      Bravo! Ovakvi komentari će sigurno nečemu doprineti. Uradi ti nešto za grad pa komentariši boju pantalona ili da li ima pravih reči. Sami sebi smo zlo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: