Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 26. 7. 2018.

| Društvo

Mladi u Pirotu se obučavali za deficitarna zanimanja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Mladi prošli obuku na radnom mestu
Mladi prošli obuku na radnom mestu; foto: znanjemdoposla.rs

Više od 40 Piroćanaca mlađih od 30 godina obučavalo se za operatere na CNC mašinama, poslastičare, vrtlare, kozmetičare, grafički operatere, ali i za druga deficitarna zanimanja u okviru projekta “Znanjem do posla”.

Svim polaznicima projekta koji su finansirali vlade Švajcarske i Srbije, dodeljeni su sertifikati za stečena znanja i veštine, a jedan od polaznika obuke Dušan Marković rekao je da mu je ovo bila odlična prilika za sticanje znanja i veština.

Praktičan rad je bio odlično organizovan. Ujedno sam stekao šansu da pored sticanja novih znanja dobijem i priliku za zaposlenje. Radio sam na CNC strugu. Reč je o veoma zahtevnom poslu, ali je iskustvo dragoceno - kaže Marković.

Još jedna od polaznika, Ivana Đošić bila je na obuci u štampariji i ovo joj je bilo prvo zaposlenje. Preko 40 Piroćanaca učestvovalo u projektu Preko 40 Piroćanaca učestvovalo u projektu; foto: znanjemdoposla.rs

Bila sam na obuci za grafičkog operatera. Po struci sam tehnolog za farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo, ali nisam mogla da se zaposlim u struci. Naučila sam nešto novo a posao je jako kreativan i rado bih radila ovaj posao u štampariji- kaže Đošićeva.

Partner na ovom projektu bio je konzorcijum Zip Centra i Udruženja Osveženje iz Pirota, a njihov predstavnik Miloš Colić rekao je da se nada da će i u budućnosti biti ovakvih projekta, na kojima će rado učestvovati.

Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kvalifikovan kadar. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi. Pokazalo se takođe da je industrija obrade metala zlatni rudnik u našem kraju. Naravno, pored obuke u ovom sektoru, značajne su i obuke za grafičke operatere, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, geontrodomaćice - rekao je Colić.

Pored Pirota, na ovom projektu su učestvovali i Kragujevac, Kruševac, Knjaževac i Novi Pazar.

Obuku je prošlo oko 350 mladih, a prednost su imali mladi iz teže zapošljivih grupa, žene žrtve nasilja u porodici, mladi bez roditeljskog staranja, mladi sa sela, Romi, štićenici kazneno-popravnih domova, kao i mladi sa smetnjama u razvoju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:37 // 27. 7. 2018.

    Čestitke za projekat "Znanjem do posla" i treba dati podršku od nadležnih institucija i NVO sektora u pravcu posticaja da se što pre tim ljudima obezbedi posao na odredjeno ili za stalno. Pošto je Pirot sa velikim iskustvom u saradnji sa nemačkim GIZ i NVO Help, treba se okrenuti njima za potporu konkretnog zapošljavanja ovih sertifikanata. Sada se ti trebaju zaposliti, dok je sve to vruće znanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: