Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 28. 11. 2018.

| Društvo

Mladi u Svrljigu čuvaju tradiciju folklorom i sećanjem na svoje pretke [video]

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti

Mladi Svrljižani čuvaju tradiciju

Obučeni u autentične narodne nošnje koje su prikupljali od svojih baka i deka, desetak tinejdžera iz Svrljiga, često se okupljaju, trudeći se da očuvaju nasleđe ovog kraja. Dok izvode igre i pesme svojstvene ovom kraju, mladi Svrljižani održavaju kult predaka, ali i užvaju u nesvakidašnjoj zabavi.

Iako, na prvi pogled, nema razlike između ovih mladih ljudi i njihovih vršnjaka, pravi je kuriozitet videti tinejdžere koji umeju da sviraju gajde i frule, drže zdravice ili zapevaju stare obredne pesme.

Filip Savić iz Svrljiga okupio je istomišljenike koji bi da od zaborava otrgnu stare svrljiške pesme i igre. Osim što deli slične vrednosti sa prijateljima, ove mlade ljude spaja i muzikalnost, kao i želja da uče o sopstvenoj prošlosti.

Trenutno nemamo nikakvo registrovano društvo, ali smo u fazi pravljenja udruženja. Želimo da predstavimo izvorne igre i izvorne pesme. Radimo i rekonstrukcije, ali se trudimo da sačuvamo originalne nošnje od baba, prababa, čukunbaba - kaže Filip.

Svoj kraj još predstavljaju ne odstupajući od dijalekta, za koji kažu da je bogatsvo jednog kraja, pa u glas ističu kako su čak i na drugim prostorima uvek dosledni u jeziku, iako ih ne razumeju baš svuda.

Mi smo išli da budemo statisti na filmu Kralj Petar Prvi. Tad smo pričali svi na dijalektu, a jedan čovek iz Beograda iz produkcije nas nije ništa razumeo, pa sam ja morao da mu prevodim. Mislio je da je neki strani jezik, a ja sam mu rekao da je to srpski, ali da ga on ne zna - govori jedan od njih, braneći dijalekat.

Ova neformalna grupa okuplja se doslovce gde stigne, ali je Filipova kuća i njegov “etno kutak“ najčešća baza. Tamo oni vežbaju da igraju i sviraju, ali često i razgovaraju o običajima svog kraja.

Ističu kako je veoma važno znati šta koji običaj znači i iz čega je proistekao, pa se među njihovim temama nađu i koledarske i dodolske pesme, svadbeni i pogrebni običaji, a vrlo često i zdravice.

U periodu kada je Vuk Karadžić sakupljao narodne umotvorine, bilo je više savremenika sa kojima se o tome moglo govoriti. Danas, kada je modernizacija društva na momente dovela i do apatije mladih, pravo je osveženje sresti se sa mladim ljudima koji svoju tradiciju neguju upravo onako kako i treba, ljubavlju, pesmom i igrom.

O ovim mladim ljudima i njihovom entuzijazmu pogledajte u reportaži.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    23:32 // 28. 11. 2018.

    Браво омладино!
    Ево на овом линку имате неку видео школу. Добро, нису свљишке гајде, али би могло да вам користи. Тражите да вам Културни центар (или неко други) то купи.
    https://www.bagpipemaster.com/

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: