Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 25. 10. 2013.

| Društvo

Mladoj niškoj naučnici stipendija "Loreal fondacije"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dr-Dijana-Mosic.JPG
Dr Dijana Mosić poručuje mladima da se usavršavaju i rade

Nekad student generacije, a sada vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, mlada naučnica dr Dijana Mosić jedna je od tri dobitnice nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ koju dodeljuje "Loreal fondacija". 

Kao i Katarinu Zeljić i Miljanu Tanić sa Univerziteta u Beogradu, Dijanu je žiri nagradio za „izuzetan naučno-istraživački rad“. Prirodno-matematički fakultet Tri godine zaredom stipendije "Za žene u nauci" odlaze naučnicama na PMF-u

- To je značajno priznanje za moj dosadašnji rad i veliki podsticaj za budući – kaže mlada niška naučnica.

I osnovnu školu u Medveđi i prirodno-matematički smer gimnazije u Lebanu završila je sa Vukovom diplomom. Najbolja u generaciji bila je i na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu gde je magistrirala i doktorirala pod mentorstvom profesora Dragana S. Đorđevića.

- Ovo je treća godina zaredom da po jedna stipendija “Za žene u nauci” odlazi upravo naučnicama sa našeg fakulteta. Postoji mnogo mladih, vrednih i talentovanih ljudi, a kvalitet obrazovanja na PMF-u je na zavidnom nivou što sve zajedno doprinosti ovakvom uspehu – govori Dijana.

Iako se stiče utisak da uspešni srpski naučnici bolje uslove za rad traže van Srbije, ona nema ambicije da napusti zemlju.

- U mom okruženju mladi uglavnom ostaju u zemlji i to dokazuje da ih je moguće zadržati ovde. Moje lično iskustvo pokazuje da oni imaju podršku Ministarstva prosvete, univerziteta i fakulteta u naučno-istraživačkom radu – govori ova izuzetna matematičarka.

Ona planira da ovde nastavi istraživanja u oblastima kao što su funkcionalna analiza, teorija operatora i linearna algebra.

- Uvek sam se trudila da što više radim, usavršavam se i stečeno znanje prenesem drugima. To preporučujem svim mladim ljudima, a priznanja će doći sama i kad se najmanje očekuju – poručuje Dijana.

Stipendija u vrednosti od 5.000 evra, namenjena daljim istraživanjima, dodeljuje se u partnerstvu L'Oréala Balkan, Nacionalne komisije za UNESCO i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takva priznanja su u protekle dve godine pripala Dijaninim koleginicama sa fakulteta. Prošle godine dobitnica ove stipendije bila je dr Polina Blagojević, a pre dve – dr Dragana Cvetković Ilić.

Inače, prijava za 4. ciklus stipendija traje do 15. decembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stajka Pavlović

    13:21 // 18. 12. 2013.

    Bravo Dijana.Ponosimo se našom najboljom učenicom,a sada uspešnim naučnikom i da još bude ovakvih priznanja.

  • Zorka Draskovic

    21:10 // 21. 11. 2013.

    Bravo Dijana!!! Čestitan! Medveđa , se ponosi sa Vama .....

  • Olgica

    18:00 // 29. 10. 2013.

    BRAVO Dijana!!!!
    Cestitam!
    Jos jedan dokaz da se rad nagradjuje i kad tad isplati!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: