Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:24, 25. 3. 2013.

| Društvo

Mleko iz Babušnice bez aflatoksina

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
krava

Dok traju politička previranja o dozvoljenom nivou aflatoksina, proizvođači mleka iz lužničkog kraja dobili su potvrdu da u njihovom mleku ima čak 10 puta manje aflatoksina od dozvoljenog evropskog standarda, a 100 puta manje od dozvoljene količine u Srbiji. Mleko Skenirani izveštaj Veterinarskog instituta

Analiza Veterinarskog specijalističkog instituta Niš pokazala je da u mleku lužničkih proizvođača ima svega 0,006 mikrograma aflatoksina po litru, dok je njegova granica prema evropskom standardu 0.05, a u Srbiji čak 0.5.

- Dokazali smo da je naše mleko zdravo i da je naši privatni proizvođači na privatnim farmama imaju najkvalitetnije i najčistije proizvode - kaže predsednik Opštine Babušnica Saša Stamenković.

On dodaje da je ovo dokaz da je kukuruz iz okoline Babušnice nezagađen.

Dejan Blagojević, jedan od vlasnika porodične mlekare "Eko-mlekarica", smatra da mleko u ovom kraju gotovo da uopšte nema aflatoksina zato što se krave, osim kukuruzom, hrane i senom.

- Krave jedu seno koje je među najzdravijim u Srbiji jer sadrži mnogo lekovitih biljaka, pa je mogućnost prisustva aflatoksina minimalna - objašnjava Blagojević.

U opštini Babušnica dnevno se na otkup preda oko 2.300 litara mleka. 

Podsetimo, dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji je sa 0,05, posle nedavne afere, povežan, odnosno vraćen na 0,5 mikrograma po litru.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jeca

    00:43 // 26. 3. 2013.

    Ja pazarim mleko malih mlekara iz okoline , ima ih nekoliko. Vodim se logikom da se mleko sakuplja od domacinstava koja imaju jednu, dve , tri krave koje hrane senom , svojim kukuruzom i delom spornom stocnom hranom ,koju moraju da kupe. Verujem da ta mleka imaju manje aflatoxina, u odnosu na mleka velikih proizvodjaca sa svojim farmama, gde hrane grla iskljucivo industrijskom stocnom hranom, vitaminiziranom aflatoxinom. Babusnicko mleko na belu listu!

  • Milos

    21:08 // 25. 3. 2013.

    Svi u Babusnicu na vurdu i rakiju :)

  • pero peric

    16:54 // 25. 3. 2013.

    Milka (krava iz Vojvodine): Moje mleko ima previse aflatoksina, pa se plasim za zdravlje svoje teladi. Moracu da narucim mleko od svoje drugarice Zivke iz Babusnice, posto je kod nje nivo toksina dozvoljen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: