Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 28. 10. 2016.

| Društvo

Mnogi bi da budu socijalni radnici u Nišu, ali niko ih ne traži

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
800x600-490x370-490x370-490x370-490x370-Filozofski-fakultet
Veliko interesovanje za novi program na Filozofskom; foto: JV

Iako se za prijemni ispit za master program iz socijalnog rada na Filozofskom fakultetu u Nišu, prijavilo više od 90 kandidata, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje tvrde da je realna potreba za ovim zanimanjem mala.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže Vladan Krstić potparol niške filijale ove ustanove, trenutno su samo 3 socijalna radnika.

Realno gledano, 3 osobe su mali broj za grad veličine Niša. Mada, može se desiti da sutra dobijemo zahtev za 5 socijalnih radnika. Dakle određena potreba postoji - kaže Krstić.

Bez obzira na to, studenti veruju da bi sa master diplomom socijalnog radnika mogli lakše do posla.

Sa masterom iz književnosti nisam mogla da pronađem posao, pa sam master iz socijalnog rada videla kao mogućnost za lakše pronalaženje posla - kaže jedna od studentkinja.

Podsetimo, katedra za socijalni rad, za osnovne i master studije na Filozofskom fakultetu u Nišu, počela je sa radom ove godine, zahvaljujući Tempus programu Evropske unije.


Direktor Centra za socijalni rad nije prošao prijemni

800x600-centar-za-socijalni-rad2 Direktor nije znao dovoljno da položi prijemni; foto: JVKoliko je interesovanje vladalo za novi program Filozofskog fakulteta pokazuje i podatak da se među sedamdesetak studenata koji nisu položili prijemni za upis na master studije socijalnog rada, našao i Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad “Sveti Sava”, kao i, kako nezvanično saznajemo, 3 službenice ove ustanove.

Prema listi objavljenoj na sajtu Filozofskog fakulteta, Jović se našao na 62. mestu, sa 16 od 30 tačno urađenih pitanja na testu.

Za prijemni ispit, studenti su se pripremali iz knjige Aleksandra Halmia Teorija i metode socijalnog rada, u kojoj se autor na stotinak strana bavi osnovama socijalnog rada.

Na ovaj studijski program, u prvoj generaciji, primljeno je 25 studenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    00:45 // 29. 10. 2016.

    Neka se zamajava narod a i mladi ljudi !!!
    Biće posla za sve njih ...2389.godine , na Vidovdan !

  • Kalimero

    22:41 // 28. 10. 2016.

    Mislim da je u redu otvoriti pristup strukama koje su vec zastupljene u socijalnoj zastiti, poput sociologa, pedagoga, psihologa, pravnika, specijalnih pedagoga ali je potpuno apsurdno na master socijalnog rada upisivati lingviste, zurnaliste...Takodje, mislim da zaista ne treba brkati pojmove i ljude sa zavrsenim masterom iz socijalnog rada nazivati socijalnim radnicima.

    • Zone

      15:17 // 29. 10. 2016.

      U ustanovama socijalne zaštite, prema zakonu, 50% stručnih radnika bi trebalo da čine socijalni radnici, što nigde nije slučaj. Pedagozi i psiholozi imaju svoje mesto u socijalnoj zaštiti i korisnije je, a i logičnije, da se usavršavaju u okviru svoje struke. Zakon je jedno,(ispada, nešto "čega se ne treba držati ko pijan plota"), a stvarnost je nešto sasvim drugo.

  • edragoj

    18:17 // 28. 10. 2016.

    Drugari novinari,
    Nije otvorena nikakva katedra, to na Filozofskom ne postoji već 10 godina. Nekadašnje katedre su sada departmani. Otvoreni su studijski programi, jedan na osnovnim i drugi na master akademskim studijama koji se tiču socijalnog rada i socijalne politike!
    Hvala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: