Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 13. 3. 2020.

| Društvo

Mnogi roditelji ne šalju decu u škole i vrtiće, premijerka ponavlja da je stav struke da se još ne zatvaraju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
skola-foto-aleksandar-kosti
Nema praznih učionica dok lekari ne odluče; foto: A. Kostić

Prva smena u čačanskoj Gimnaziji je raspuštena zbog sumnje na korona virus, sično je od jutros i u jednoj beogradskoj školi, a i roditelji na jugu Srbije masovno odlučuju da svoje mališane ne šalju na nastavu. Premijerka Ana Brnabić kaže da je stav struke da trenutno nema potrebe da se obustavlja rad škola i vrtića, a lekari tvrde da deca ne prenose korona virus.

Na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnim razgovorama sve su češći argumenti roditelja da zbog korona virusa svoje najmlađe ne šalju u škole i vrtiće.

Mnoge države u Evropi su donele odluke da se nastava privremeno prekine zbog opasnosti od širenja virusa, ali Srbija takvu odluku još nema.

I pored toga, roditelji se odlučuju da im deca ostanu kod kuće.

Odlučili smo da dete ne vodimo u vrtić. Iako su mere pojačane, to nije dovoljno da budem uverena da se virus ne može proširiti. Eto, opet u vrtić odrasli ulaze, izlaze, a to su zatvorene prostorije - kaže jedna majka iz Niša.

Napominje da su u vrtiću u kojem boravi njeno dete mnogi roditelji odlučili da ne dovode svoje mališane, kao i da su ih vaspitačice zamolile da im jave razlog odsustva jer moraju da upisuju koliko dece ne dolazi i zašto.

U Nišu i na jugu Srbije juče, prema rečima nadležnih nije bilo većih izostanaka.

Međutim, prema informacijama do kojih su došli novinari Južnih vesti, danas u prvoj smeni u pojedinim srednjim školama u Nišu nije došlo skoro 30% učenika. Tako je bilo u Gimnaziji "Bora Stanković" (odsutno 260), Ugostiteljsko-turističkoj školi (191), Prehrambeno-hemijskoj školi (149), Mašinskoj školi, starom ŽIŠ-u (109), GTŠ "Neimar" (119).

U Srednjoj školi u Žitorađi je takođe falilo oko 30% đaka u prvoj smeni (83), a dosta odsutnih je bilo u prokupačkoj Gimnaziji (73) i Umetničkoj školi u NIšu (74).

Prva smena u čačanskoj Gimnaziji jutros je, kako je rekao direktor, raspuštena jer više od polovine učenika nije došlo, a sumnja se i da je jedan učenik zaražen virusom. RTS prenosi da je obustavljena nastava i u Ekonomskoj školi u tom gradu i jednoj beograskoj školi.

Ipak, nastava će se u celoj državi odvijati i dalje, odlučeno je na poslednjem sastanku Vladi Srbije.

Ja sam iznela taj predlog, moje je mišljenje je da to treba da uradimo u ovom trenutku. Još jednom, stav struke je uniforman, stav struke je da nema nikakvog, ali apsolutno nikakvog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek u ovom trenutku zatvramo škole, vrtiće i fakultete. Još je, upravo suprotno, zatvaranje obrazovnih insituicija bilo kontraproduktivno jer se ne bi garantovalo da deca ili mladi ljudi, ovako daleko od raspusta, sede u izloacijama, ne bi se sakupljali u školama, već na drugim mestima - rekla je premijerka Ana Brnabić.

To je potvrdio i epidemiolog Predrag Kon koji kaže da razume zabrinutost roditelja, ali da se prevremenim zatvaranjem školskih kolektiva ne dobija ništa.

Ako hoćete da imate mlade ljude mesec i po dana zatvorene, mislim da je to nemoguće. Imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju - naveo je Kon, a prenosi RTS.

Obećao je da će struka tu odluku doneti momentalno kada i ako za to bude potrebe i naglasio da deca nisu prenosioci korone i da su im to potvrdile i kolege iz Kine.

Premijerka je zamolila roditelje, građane i nastavnike da slučaju i imaju razumevanja za stručnjake.

Podsetimo, u Srbiji je regstrovan 31 pacijent sa korona virusom, a pandemiju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija.

Preporuke lekara su da se redovno peru ruke, a simptomi bolesti su suvi kašalj i povišena temperatura. Svi koji sumnjaju da su oboleli ili su bili u kontaktu sa zaraženma trebalo bi da se jave na posebne brojeve telefona zdravstvenih centara u svojim gradovima.

Više informacija o korona virusu možete naći - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ineska

    10:33 // 15. 3. 2020.

    pametni roditelji :)))

  • Doktor a šaljivdžija...

    09:42 // 14. 3. 2020.

    Jednostavno I don't trust u ovaj iskvareni elected menadzment, zato što su gomila ponavljača, secikesa i hohštaplera. A najgore od svega na vidiku nema iole dostojne zamene...

  • moebius

    09:22 // 14. 3. 2020.

    Sad se poziva na struku, setila se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: