Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 1. 11. 2022.

| Društvo

"Mnogo galame, malo rešenja, da se uključi Vučić, a protesta će biti opet": posle sastanka Brzobrođani - gradonačelnica

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
06protest brzi brod2
Sotirovski kaže da će podržati zahtev meštana da nadležni pojasne strategiju očuvanja životne sredine; foto: T. T.

Žitelji Brzog Broda, koji su već osam puta protestovali protiv izgradnje dalekovoda, ponovo su se sastali sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, a opisuju sastanaka sa "mnogo galame, malo rešenja". Dok ona tvrdi da će podržati zahtev meštana da nadležni pojasne spornu studiju Elektromreže Srbije o proceni uticaja na životnu sredinu, Brzobrođani kažu da nisu dobili konkretan odgovor ili rešenje i da će nastaviti sa protestima.

“Ravna linija, prazna priča i obećanja kojima ne znamo koliko možemo da verujemo” - tako jedan stanovnik niškog naselja Brzi Brod opisuje sastanak sa predstavnicima Grada.

Novina je, dodaju, to što su predočili konstatacije advokata i analizu profesora Fakulteta zaštite na radu Dejana Krstića, koja pobija EMS-ovu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Kažu da je Sotirovski obećala da će to proslediti kabinetu predsednika Vučića.

Mislim da nije normalno da jurimo predsednika po Leskovcu i pišemo kabinetu kad je to zadatak Grada. Sotirovski je rekla da ne možemo da očekujemo od nje da stoji na čelu kolone, a ja sam rekao da niko ne očekuje da ona tamo maše zastavom, ali da je njena moralna i etička obaveza da sve što smo dostavili prosledi kabinetu, a ne da mi to radimo po privatnim linijama - objašnjava meštanin Ivan Cvetanović za Južne vesti.

Smatra da sastanak, ipak, nije bio produktivan i da je bilo više galame nego konstruktivnih ideja i rešenja. Zato će nastaviti da protestuju i uskoro će odrediti novi datum okupljanja.

Nikakav konkretan odgovor od Grada nismo dobili, u smislu bilo kakvog alternativnog rešenja. Ne odustajemo od protesta. Protesti idu do daljeg, dok se sva ta stvar ne okonča. Angažovali smo kompletnu našu intelektualnu zajednicu, koja permanentno radi na idejnim rešenjima - poručuje Cvetanović.

Sa druge strane, gradonačelnica je juče posle sastanka istikla da je zajednički cilj Grada i Brzobrođana da nadležne službe, pre svega, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pojasne svoju strategiju očuvanja životne sredine. Zaključuje da je energetska stabilnost grada važna, ali ne po cenu zdravlja ljudi.

To je zahtev Brzog Broda i Grad će ih u tome podržati, tako da ćemo zajedno sa našom Upravom za imovinu i sa svim ostalim komisijama koje su učestvovale u izradi tog dokumenta da dobijemo najosnovnije informacije, a onda sa EMS-om da napravimo korak dalje i vidimo kako ćemo da izađemo iz tog zaista velikog problema - kaže Sotirovski.

Podsetimo, prvi protest održan je 11. septembra. Žitelji su imali i performans, kada su “sahranili” dalekovod, a bilo je i više nesuglasica između njih i Elektromreže, odakle su poručili da sprečavanje radova nanosi štetu Nišu i okolini, jer mogu dovesti do toga da napajanje strujom tokom zime bude neizvesno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je

    08:01 // 16. 11. 2022.

    Bravo Brzi Brod,sad vas svi ozbiljno shvataju a od radnika koji rade suska se da su culi da i kod vas ce da ide podzemno a EMS jos ne isplacuje VlASNICIMA PARCELA odstetu i ako u resenju stoji da su u obavezi od 15 dana sto vam govori kako stoje stvari jer je jedna cena za nadzemni a druga za podzemni.SAMO NAPRED i NE GLASAJTE VISE ZA OVU BAGRU JER I VAMA SE OBIJA O GLAVU.

  • Var tehnolog

    20:30 // 2. 11. 2022.

    Brzobrodjanima cestitam na upornosti ! A,pitao bih ,jel ste kod Sotirovske otisli partijski ili zato sto je prva dama Nisa ,zaduzena da vodi grad i brine se o svim gradjanima Nisa, bez obzira na partijsku pripadnost, sto ,ona ,ocigledno, ne cini ?

  • Bojan Ristić

    23:28 // 1. 11. 2022.

    Velika podrška za ljude iz B. Broda. Još jedan dokaz nesposobne i korumpirane vlasti da jednostavno REŠI ljudima problem! P.S. puno stranačkog Sns kadra je zapošljeno u Eps i Ems kao i u drugim preduzećima a veze sa vezom nemaju.Korumpirani i nesposobni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: