Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 5. 3. 2019.

| Društvo

Moguća spajanja škola uznemirila roditelje, nadležni tvrde da deca neće putovati

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
skola
Roditelji se plaše da seoske škole ne ostanu prazne; foto: A. K.

Da se osnovne škole iz Trupala i Vrtišta pripoje onoj u Medoševcu, kao i da se spoje škola iz Miljkovca i Donje Trnave, kažu roditelji đaka iz ovih niških sela, nije dobro rešenje i žele bolje. Iz niške Školske uprave poručuju da će i u slučajevima pripajanja škola, deca ići u istu zgradu kao i do sada, odnosno da neće biti bukvalnog gašenja škola, te da nema razloga za brigu.

Nezadovoljni radnom verzijom nove mreže osnovnih škola u Nišu, meštani nekoliko sela sa područja Opštine Crveni Krst zatražili su rekaciju lokalne samouprave, pa je danas održan sastanak. U zgradi Opštine građanima se obratio načelnik Školske uprave Dragan Gejo, a oni su ga dočekali burnim reakcijama i sa brojnim primedbama.

mreze-skola-sastanak-foto-jcm Meštani sela iz Opštine Crveni Krst burno reagovali na najavljena spajanja škola; foto: J. C. M. Žitelji Trupala ističu da OŠ "Prvi maj" postoji već 97 godina, pohađa je više od 240 učenika, te da ima više đaka od škole u Medoševcu, koja bi po predloženoj mreži, trebalo da bude matična za škole iz Trupala, Popovca i Vrtišta.

Ovo je uvertira za izmeštanje dece u drugu školu, što se nama nikako ne sviđa. Već smo izgubili pedijatriju, mesnu kancelariju i selo se gasi. Ovo je kap koja je prelila čašu. I ako se preseli samo administracija, to komplikuje nama život. Verujem da može se nađe rešenje. Trupale i Vrtište imaju po 1.000 stanovnika - kaže majka đaka iz Trupala.

Zamerke su imali i roditelji iz Sečanice, Kravlja i Donje Trnave jer je predlog bio da se spoje OŠ “Branislav Nušić” iz Donje Trnave i “Lela Popović” iz Miljkovca. Međutim, načelnik Školske uprave kaže da se odustalo od ideje da se školi u Miljkovcu pripoje druge, jer ima dodatne učenike preko programa obrazovanja odraslih.

Brojni roditelji shvatili su da će spajanjem škole biti potpuno ugašene, te da će deca morati da putuju iz jednog sela u drugo, ali načelnik Gejo ističe da to nije plan.

Nijedno dete, ovako kakva je trenutno radna verzija, neće promeniti zgradu škole u koju ide. Da li će se ona zvati Ivo Andrić ili nekako drugačije, to je pitanje. Nemamo novca da imamo škole od po 100 ili 200 učenika, moraju da imaju 480 učenika ili 16 odeljenja - istakao je Gejo.

mreze-skola-sastanak2-foto-jcm Načelnik Školske uprave pokušao da predstavi sve moguće opcije; foto: J. C. M. Međutim, direktor OŠ “Branislav Nušić” iz Donje Trnave Marko Ristić kaže da to možda ne može da bude trajno rešenje.

Postoji nešto što se zove Pravilnik o formiranju odeljenja i jednog dana kad se podvuče crta i kada bude završena mreža škola i umesto dva pravna lica budemo imali jedno, ovaj pravlnik će se tako i primenjivati, kao da je jedna škola. Imaćemo, na primer, 35 učenika 5. razreda u Donjoj Trnavi i 7 u Miljkovcu. Oni će se računati kao jedno. Da li će dozvoliti formiranje 3 odeljenja? Sumnjam - rekao je Ristić.

Iako u Uredbi Vlade o novoj mreži škola stoji da se škole sa manje đaka ne moraju spajati, ukoliko nemaju školu udaljenosti do 2 km, ovo, napominje Gejo, ne važi ukoliko pripadaju lokalnoj samoupravi koja ima status Grada.

Predsednik Gradske Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović kaže da su zbog građana morali da organizuju sastanak, ali i da sama Opština nije zadovoljna nekim predloženim rešenjima.

Postoji veliko nezadovoljstvo građana. Prosto, kad ljudi u selu nemaju svoju školu, kao da selo ne postoji. Gledaćemo da nađemo što optimalnije rešenje - kaže Milutunović.


Prva verzija već izmenjena, muke oko OŠ “Vuk Karadžić”

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo istakao je da je prvu verziju predloga mreže škola uradila radna grupa koju je formirao gradonačelnik Niša, napomenuo da ona nije definitivna, te konačan predlog treba da bude gotov do 27. marta.

Naravno da svaki predlog ide na Skupštinu, te će to razmatrati i niški odbornici. Školska uprava će dati svoje stručno mišljenje, a na kraju će reč imati Ministarstvo prosvete - objasnio je Gejo.

Objasnio je i da je već prva verzija pretrpela izmene, te da se odustalo od pripajanja OŠ “Vuk Karadžić” školi “Ivo Andrić”.

Škola “Ivo Andrić” ostaje ista, niko joj se ne dodaje ili oduzima. Međutim, imamo problem sa školom “Vuk Karadžić” koja je 100% romska. Prema pravilima EU škole moraju biti mešovite, a sa druge strane ne znam kojoj školi bi ih pripojili. Nemamo rešenje za ovaj problem i tražićemo da odluči Ministarstvo - rekao je Gejo.

Neće se “dirati” ni škole “Njegoš”, kao i škola u Sićevu i Miljkovcu, rekao je Gejo.

Podsetimo, radna verzija predlaže i da se škola Dr Zoran Đinđić” pripoji “Ćele kuli”, da OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca postane istureno odeljenje “Čegra”, da se OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca pripoji školi “Sreten Mladenović Mika”, a da škola u Pasi Poljani ne bude više deo OŠ "Kralj Petar Prvi" već škole "Dositej Obradović".

Načelnik niške Školske uprave apominje da će se do nekog rešenja doći, ali da moraju da se poštuju kriterijumi koje je propisala Vlada. Kaže da je uzrok promena i pad nataliteta, te da je Niš početkom ovog veka imao blizu 5.000 učenika koji završavaju 8. razred, a ove godine ih je 2.333.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radio amater

    22:17 // 6. 3. 2019.

    Kazu nema razloga za brigu, a sve nam ukinuse nista ne govore istinito samo laz i prevara, tako su nam ukinuli i gradsku tv i radio Nis, a u Beogradu ima pet drzavnih radija.

  • profesor

    22:08 // 6. 3. 2019.

    Pa ovi rekose da ima para koliko hoces u budzetu, a sad nema za prosvetu znaci opet nas lazu, Kako moze da budu odeljenja toliko natrpana da u odeljenju ima vise od 30 ucenika. sve sto ima vise od 25-6 ucenika nastava je nekvalitetna i predavac nema kontrolu nad ucenicima, pre nekoliko godina u gim. 9. Maj u odeljenju bilo 38 ucenika sto je van svake pameti.

  • Dragan

    15:48 // 6. 3. 2019.

    Država štedi na prosveti, zdravstvu, polako ali sigurno nestajemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: